PEC Zwolle zet zichzelf voor schut in Alkmaar

| 18-12-2018

PEC Zwolle is dinsdag op uiterst pijnlijke wijze uitgeschakeld in de beker. Op bezoek bij AZ stond de ploeg al na een half uur met 3-0 achter, waarna het uiteindelijk met liefst 5-0 onderuit ging. "Een schande”, is de enige juiste conclusie van aanvoerder Bram van Polen bij FOX Sports.

© Jan Burgman Fotografie

Het is misschien wel het meest pijnlijke beeld van de avond. Net nadat Guus Til op kinderlijk eenvoudige wijze zijn ploeg op een 3-0 voorsprong heeft gebracht, verlaten een stel Zwolse supporters het uitvak. Ze zijn er klaar mee, willen deze oorwassing niet langer aanschouwen, zo lijkt het. Misschien een bak koffie halen, een versnapering, je moet wat. Er valt genoeg voor te zeggen, want Zwolle komt in het eerste half uur verschrikkelijk voor de dag. Eerst lijkt dat nog mee te vallen als uit een corner twee keer de paal wordt geraakt, maar daarna begint AZ naar hartenlust te combineren. Via Oussama Idrissi is het na twintig minuten al 2-0 en Til doet er nog een schepje bovenop. Het is 3-0 na 26 minuten en daarmee einde wedstrijd.

Terwijl AZ de voetbalshow een beetje begint te overdrijven, blijft PEC Zwolle vooral met zichzelf worstelen. Het krijgt best was ruimte om in de omschakeling gevaarlijk te worden, maar het ontbeert de Zwollenaren aan vrijwel alles om nog iets van de wedstrijd te maken. Als Thomas Lam dan kort voor rust ook nog aan de noodrem moet trekken en met rood van het veld gaat, is de ellende compleet. Met nog 45 minuten te gaan is het bekeravontuur van PEC ten einde en dat is in de tweede helft goed te zien. Binnen de kortste keren maakt Mats Seuntjens de 4-0 en een minuut later tekent Fredrik Midtsjø ook nog voor 5-0.

De doelpuntenproductie van AZ stokt daarna, al blijven er voldoende kansen op een goal. Erger blijft PEC bespaard, al is er op deze avond voldoende pijn geleden. Het zwalkende PEC daalt verder af, de druk op de schouders van John van ’t Schip neemt met het uur toe. De vraag is hoeveel tijd de oefenmeester nog krijgt.

Wedstrijdstatistieken:
AZ: Bizot, Svensson, Vlaar (46. Hatzidiakos), Koopmeimers, Wijndal, Midtsjø, Til, Maher, Idrissi, Seuntjens, Stengs (59. Johnsen)

PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Van Polen, Lam, Paal, Bouy (46. Van den Berg), Dekker, Flemming, Namli, Van Duinen (67. Elbers), Van Crooij (71. Kaptein)

Scoreverloop:
10. 1-0 Oussama Idrissi
18. 2-0 Oussama Idrissi
26. 3-0 Guus Til
49. 4-0 Mats Seuntjens
50. 5-0 Fredrik Midtsjø

Rode kaart:
Thomas Lam (PEC Zwolle)

Scheidsrechter:
Dennis Higler

Voetbal, KNVB Beker, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws