PEC Zwolle zet grote stap naar lijfsbehoud

| 07-04-2019

Als Fortuna Sittard-verdediger Branislav Ninaj zondag na dik een half uur een rode kaart krijgt, is het duidelijk. PEC Zwolle gaat winnen van Fortuna Sittard. De thuisploeg zegeviert uiteindelijk met liefst 5-0 en speelt zich naar een riante uitgangspositie in de strijd om lijfsbehoud.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het eerste half uur, daarin proef je aan alles dat er spanning op de wedstrijd staat. Emmen wint met 2-0 van SC Heerenveen, ADO slacht FC Utrecht met 5-0 af, en dat zijn nog altijd concurrenten van PEC. Er wil bij de Zwollenaren, die dit keer met vijf verdedigers acteren, weinig lukken, maar als geluk bij een ongeluk is dat aan de andere kant ook zo. Eén van de eerste momenten waarop er wel iets lukt, zorgt ook direct voor gejuich. Younes Namli gaat over rechts knap door, levert een prima bal af op Vito van Crooij, en hij volleert de bal heerlijk binnen.

Kort daarna volgt er een tweede moment en dat levert Fortuna-verdediger Branislav Ninaj een rode kaart op. Hij trekt Mike van Duinen naar de grond, terwijl de aanvaller vrije doortocht had naar het vijandelijke doel. Daarmee is de wedstrijd ook beslist, want Zwolle heeft daarna geen kind meer aan Fortuna. Na rust is het prijsschieten, met liefst vier doelpunten in nog geen twintig minuten. Younes Namli maakt 2-0, Pelle Clement stelt Lennart Thy in staat om de 3-0 te maken en via Van Duinen en opnieuw Thy is het na 64 minuten al 5-0. Het arme Fortuna heeft er duidelijk geen zin meer in en stapt het liefst zo snel mogelijk in de bus terug naar Limburg.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het dreigt een monsterscore te worden, maar uiteindelijk blijft dat de gasten bespaard. PEC neemt na de vijfde goal wat gas terug, onder andere door Bram van Polen, Pelle Clement en Vito van Crooij naar de kant te halen. Dat komt het spel niet ten goede. Het maakt ook niets meer uit, want PEC heeft allang wat het wil. De drie punten, die o, zo belangrijk zijn in de strijd tegen degradatie. De Zwollenaren komen door de zege namelijk op 35 punten en dat was in de voorbije jaren vaak genoeg om in de eredivisie te blijven. De grootste druk is er in ieder geval af.

De reactie van aanvoerder Bram van Polen

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Van der Hart, Ehizibue, Lachman, Lam, Van Polen (68. Nakayama), Paal, Clement (68. Leemans), Namli, Van Crooij (72. Elbers), Thy, Van Duinen

Fortuna Sittard: Koselev, Mac-Intosch, Ninaj, Heerings, Ospitalieri, Smeets, Hutten (72. Balic), Diemers, Semedo (38. Ciranni), Novakovich, Lamprou (59. Essers)

Scoreverloop:
33. 1-0 Vito van Crooij
50. 2-0 Younes Namli
53. 3-0 Lennart Thy
61. 4-0 Mike van Duinen
64. 5-0 Lennart Thy

Gele kaarten:
Marco Ospitalieri (Fortuna Sittard), Vito van Crooij (PEC Zwolle)

Rode kaart:
Branislav Ninaj (Fortuna Sittard)

Scheidsrechter:
Dennis Higler

Toeschouwers:
13.334

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws