‘PEC Zwolle Vrouwen van groep naar team’

| 05-09-2014

Eén team, één taak. Het is het motto van de Koninklijke Landmacht, maar het had ook zo het motto van PEC Zwolle Vrouwen kunnen zijn. Lag afgelopen seizoen de focus vooral op de ontwikkeling van het veldspel, richt de ploeg zich dit seizoen eerst op het verdedigende aspect. “En dat gaat best aardig. We hopen daardoor niet meer tegen grote nederlagen aan te lopen”, legt trainer Sebastiaan Borgardijn uit.

© Annet van Raalten

Het vrouwenelftal van PEC Zwolle is gewijzigd. Flink gewijzigd. De club nam afscheid van onder andere Sylvia Smit en Marije Brummel en kreeg daar de nodige nieuwe speelsters voor terug. Die mutaties hoeven volgens Borgardijn niet direct een nadeel te zijn, zo zegt hij. “Vorig jaar gingen we voor een plaats in de top vijf, maar dat bleek te hoog gegrepen. Het zorgde bij verliespartijen voor veel teleurstelling en daar hebben we nu geen last meer van. We weten dat we een keer kunnen verliezen en dat brengt rust.” Een doelstelling is er, qua ranglijst, dan ook niet geformuleerd. Een team vormen en daarbij individueel ontwikkelen, dat is het doel. “Zo bouwen we aan iets nieuws”, stelt Borgardijn.

In tegenstelling tot het vorige seizoen is de start van de competitie in ieder geval een stuk beter. Afgelopen jaargang had de Zwolse vrouwenploeg na drie wedstrijden nul punten, maar op dit moment staat de teller al op drie. De seizoensopener op bezoek bij AA Gent leverde een 1-2 overwinning op, al had de formatie het wel moeilijk. “Als ik eerlijk ben, was het misschien wel een gestolen overwinning. AA Gent had veelal de bal en speelde daardoor voornamelijk op onze helft. Toch gaven we niet heel veel weg.” Het trainen op verdedigen leek dus direct waarde te hebben. Een snelle counter zorgde voor de 0-1 en een vrije trap bracht de Zwolse vrouwen definitief drie punten.

Vrijdagavond wacht de volgende testcase, dan ontvangt de ploeg van trainer Borgardijn landskampioen FC Twente. Gezien het verdedigende aspect hoopt de oefenmeester in ieder geval op een kleine nederlaag. PEC Zwolle gaat de huid echter zo duur mogelijk verkopen en droomt stiekem van een stunt. “Zolang we alles uit deze wedstrijd halen, dan ben ik tevreden. Mocht dat betekenen dat we 0-0 spelen, dan gaan we dat vieren als een overwinning. Maar mocht FC Twente echt beter zijn en met 0-2 winnen, dan is dat zo. Als we de nederlaag dan maar klein houden en als team acteren.”

Voetbal, Sebastiaan Borgardijn, PEC Zwolle Vrouwen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws