PEC Zwolle tevreden met punt in Alkmaar

| 26-02-2017

PEC Zwolle heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen AZ. In Alkmaar beperkte de ploeg van trainer Ron Jans zich in de eerste helft tot verdedigen (0-0), maar koos na rust ineens vol de aanval. Queensy Menig en Nicolai Brock-Madsen verzuimden nog te scoren, maar na een hoekschop haalde Ryan Thomas wel de trekker over. “In mijn goal zat veel frustratie van de eerste helft. Een punt is oké, daar hadden we vooraf ook voor getekend”, aldus Thomas. Fred Friday maakte in de 81ste minuut namens AZ de gelijkmaker.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In de eerste helft was het AZ dat de lakens uitdeelde. Na het fiasco in de Europa League had de ploeg van John van den Brom zich voorgenomen om zich te revancheren tegen PEC Zwolle. Al binnen drie minuten moest Zwolle tijdelijk met tien man verder, toen Dirk Marcellis na een overtreding zelf geblesseerd raakte aan het gezicht en binnen gehecht moest worden. Derrick Luckassen was met een vrije trap van ruim dertig meter dichtbij een treffer, maar mikte naast. Ook Iliass Bel Hassani rook aan een treffer, maar zag Mickey van der Hart de bal onder de lat wegranselen. Zwolle moest meerdere keren aan de noodrem trekken, waardoor Danny Holla, Kingsley Ehizibue en Marcellis in het boekje van Pol van Boekel verdwenen. Voor Marcellis heeft de gele kaart gevolgen. Hij mist het duel met Vitesse volgende week.

AZ ging vrolijk verder met aanvallen, maar Wout Weghorst, die bij de twaalf hoekschoppen van AZ door Nicolai Brock-Madsen op de huid werd gezeten, kwam praktisch niet in het stuk voor. Luckassen was - wederom met een vrije trap - dichtbij de openingstreffer, maar Van der Hart gaf geen krimp. Het tweede bedrijf begon totaal anders. Zwolle dicteerde en kreeg via Queensy Menig direct een enorme kans. Een minuut later was Brock-Madsen dichtbij succes, maar via een AZ-been eindigde zijn inzet in een corner. Hier viel de verrassende 0-1 uit. Ryan Thomas ving de afgeslagen hoekschop op en ramde de bal tegen de touwen achter Tim Krul. Er zat meer in, maar Menig (tweemaal) en Brock-Madsen troffen geen doel.

Het laatste half uur was voor AZ, dat de ene na de andere hoekschop kreeg. Van der Hart wist de nodige inzetten te keren, maar was kansloos toen Levi Garcia de bal voortrok op invaller Fred Friday, die van dichtbij scoorde. Het AZ-publiek was niet tevreden en wilde meer. Dit zat er echter niet in, al was Garcia nog heel dichtbij. In de extra speeltijd, speelde Zwolle het duel professioneel uit en was Holla met een vrije trap van grote afstand nog heel dichtbij meer succes.

Wedstrijdstatistieken:
AZ: Krul, Svensson (62. Johansson), Van Eijden, Luckassen, Haps, Rienstra, Til (71. Friday), Wuytens, Bel Hassani (56. Jahanbakhsh), Weghorst, Garcia.

PEC Zwolle: Van der Hart, Van Polen, Marcellis (71. Schenkeveld), Bouy, Warmerdam, Holla, Saymak (92. Van de Pavert), Thomas, Ehizibue (90. Mokhtar), Brock-Madsen, Menig.

Scoreverloop:
48. 0-1 Ryan Thomas
81. 1-1 Fred Friday

Gele kaarten:
Luckassen, Van Eijden (AZ), Holla, Ehizibue, Marcellis (PEC Zwolle)

Scheidsrechter:
Pol van Boekel

Toeschouwers:
14.787

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, Ryan Thomas

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws