PEC Zwolle loopt rood aan bij Heracles

| 18-12-2016

PEC Zwolle heeft zondagmiddag het laatste competitieduel van 2016 op kansloze wijze verloren. Op bezoek bij Heracles Almelo moest de ploeg van trainer Ron Jans al snel een strafschop en een rode kaart incasseren. PEC Zwolle eindigde het duel zelfs met negen man en verliet Almelo met een ruime nederlaag: 3-0. “Ik weet niet of dit het dieptepunt was, maar wel een dieptepunt”, treurt Jans na afloop.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

PEC Zwolle kwam voortvarend uit de startblokken in het eerste kwartier en zette de thuisploeg snel onder druk. Het leidde niet tot grote mogelijkheden, maar het gaf de Zwolse aanhang wel een bemoedigend gevoel. Totdat minuut zestien aanbrak. Heracles Almelo brak uit, waarna Bart Schenkeveld in het strafschopgebied aan de noodrem moest trekken. Zijn lichte overtreding op Bradley Kuwas werd door scheidsrechter Edwin van de Graaf bestraft met een strafschop. Bovendien kon de rechtsback gaan douchen, omdat de arbiter tevens de rode kaart trok. De strafschop werd door Samuel Armenteros beheerst binnengeschoten. Trainer Ron Jans besloot daarop Danny Holla, al bestraft met geel, te wisselen voor Calvin Verdonk.

Zwolle speelde vanaf dat moment gegroepeerd, loerend op de counter. Queensy Menig was een keer gevaarlijk, maar doelman Bram Castro kon redding brengen. Aan de andere kant was Armenteros nog een keer gevaarlijk, maar doelman Mickey van der Hart hoefde niet in actie te komen. Dat moest de Zwolse goalie wel na rust op een poging van Thomas Bruns, die nog van richting werd veranderd. Het was een counter van Heracles, nadat PEC Zwolle via een hoekschop nog redelijk gevaarlijk was. Dirk Marcellis kon er net niet bij komen. Niet lang daarna moest Zwolle verder zonder aanvoerder Bram van Polen. Hij had voor rust al een gele kaart gekregen en kreeg er in minuut zestig nog één, ditmaal na vasthouden van een tegenstander.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Met tien man had Heracles het nog lastig, maar dan pak je weer geel en sta je met negen man. Daar wordt het niet makkelijker van”, analyseert PEC-trainer Jans. Met negen man bleek PEC Zwolle nog wel in staat tot gevaarlijke counters. Ryan Thomas was zelfs dichtbij de gelijkmaker een kwartier voor tijd. Heracles-keeper Castro bracht nog knap redding op de lage schuiver richting de verre hoek. Niet lang daarna besliste Heracles het duel. Een kopbal van invaller Vincent Vermeij en een fraai afstandsschot van Darryl van Mieghem (strak in de kruising) zorgden voor een 3-0 eindstand. Jans: “We hebben hele mooie jaren meegemaakt, dit seizoen is anders. We zullen niet rustig zitten aan het kerstdiner, er moet wel wat gebeuren.”

Door het verlies blijft PEC Zwolle de nummer zestien in de eredivisie, een plek die verplicht tot het spelen van promotie-/degradatieduels aan het einde van het seizoen. Door de resultaten op de andere velden groeide de achterstand op nummer vijftien ADO Den Haag tot drie punten. En dat betekent dat PEC Zwolle in 2017 moet beginnen aan een inhaalrace. De winterstop is nu aangebroken. Op zondag 15 januari speelt PEC Zwolle de eerste thuiswedstrijd na de winterstop. In het MAC3PARK Stadion is Ajax dan om 14.30 uur de tegenstander.

Wedstrijdstatistieken:
Heracles Almelo: Castro, Droste (67. Vermeij), Te Wierik, Hoogma, Gosens, Pelupessy, Bruns, Navratil (79. Niemeijer), Kuwas, Armenteros, Darri (26. Van Mieghem)

PEC Zwolle: Van der Hart, Schenkeveld, Marcellis, Van de Pavert, Van Polen, Brama, Holla, (23. Verdonk), Menig (65. Sandler), Thomas, Warmerdam (46. Marinus), Brock-Madsen

Scoreverloop:
17. 1-0 Samuel Armenteros (strafschop)
78. 2-0 Vincent Vermeij
80. 3-0 Darryl van Mieghem

Gele kaarten:
Danny Holla, Nicolai Brock-Madsen, Ted van de Pavert (PEC Zwolle)

Rode kaarten:
Bart Schenkeveld (PEC Zwolle), Bram van Polen (PEC Zwolle, 2x geel)

Scheidsrechter:
Edwin van de Graaf

Toeschouwers:
11.102

Voetbal, Ron Jans, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws