PEC Zwolle legt het af tegen ‘kampioen’

| 23-07-2016

Leerzaam. Zo omschrijft Bram van Polen, aanvoerder van PEC Zwolle, de oorwassing van zaterdagavond tegen Southampton. De Zwollenaren hebben op het veld van USV in Nieuwleusen vooral in de eerste helft de handen vol aan de Engelsen en zijn duidelijk een maat te klein. Eindresultaat? Een dikke 0-4 nederlaag. “Het was niet goed, dat is duidelijk”, zegt de captain.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Leerzaam. Dat zal allemaal wel. Natuurlijk leert het team in opbouw genoeg van opponenten als Southampton en Panathinaikos. Maar er is ook nog zoiets als gevoel. Het mentale, zoals dat in de voetbalbijbel staat omschreven. En het mentale onderdeel heeft de afgelopen week nou geen dikke boost gehad. Woensdag werd er al kansloos verloren van het Griekse Panathinaikos (4-0) en ook Southampton was zaterdag met diezelfde cijfers te sterk. Uiteraard verklaarbare nederlagen, maar leuk is het niet. “Kijk, Southampton wordt in Nederland fluitend kampioen. En Panathinaikos eindigt ook gewoon hoog. Wij zitten nog lang niet op dat niveau en daarom is het niet raar”, roept Van Polen, die zaterdag kort voor tijd uit voorzorg naar de kant ging. Hij kreeg een tik, maar van een blessure is geen sprake.

De Zwolse formatie heeft in Nieuwleusen eigenlijk geen moment iets in de melk te brokkelen. Het wordt via Charlie Austin al snel 0-1, waarna PEC wel enigszins de bal heeft. Het lukt echter niet om het leder naar voren te brengen, want de Zwollenaren creëren alleen een afstandsschotje van Mustafa Saymak. Net voor de rust komt Southampton via Nathan Redmond op 0-2 en even daarna schiet hij na een mooie slalom opnieuw raak: 0-3. De tweede helft is er eentje om heel snel te vergeten, want er is vrij weinig te zien. Het publiek applaudisseert alleen voor de entree van Ryan Thomas, die in de slotfase nog even mee mag doen. Hij krijgt nog de kans om te scoren, maar helpt een kans om zeep. Aan de andere kant is het slotakkoord voor de Engelsen, die via Pierre-Emeli Hojbjerg een goedkope strafschop benutten: 0-4, de eindstand.

Goed, de nederlagen zijn allemaal keurig te verklaren, maar zo kort voor de start van de competitie wil de gemiddelde Zwollenaar toch een indruk krijgen. Van Polen heeft de hoop op volgende week zaterdag, als PEC in het MAC³PARK Stadion aantreedt tegen het Turkse Gençlerbirliği. “Ik weet niet of het verstandig was om tegen drie van zulke ploegen (AA Gent, Panathinaikos en Gençlerbirliği) te spelen. Je wil zien hoe je ervoor staat, daar ben ik het wel mee eens. Maar aan de andere kant, waarom zou je het niet doen? Je leert er enorm van. Hopelijk zien we tegen Gençlerbirliği wat we kunnen. Dat hebben we overigens tegen AA Gent ook al gedaan hoor, die wedstrijd moeten we ook in het oog houden. En hopelijk dus die van komende zaterdag. Laten we daar maar vanuit gaan.”

Opstelling PEC Zwolle:
Begois (46. Van der Hart), Van Polen (68. Schenkeveld), Sandler (63. Van Looy), Van de Pavert, Warmerdam (68. Evre), Brama, Saymak (63. Karagounis), Menig (74. Thomas), Mokhtar, Mastour (46. Ehizibue), Achahbar (46. Nijland)

Scoreverloop:
14. 0-1 Charlie Austin
42. 0-2 Nathan Redmond
43. 0-3 Nathan Redmond
89. 0-4 Pierre-Emeli Hojbjerg (strafschop)

Voetbal, Bram van Polen, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws