PEC Zwolle komt met schrik vrij in beker

| 24-10-2017

De angst was even groot, maar PEC Zwolle heeft dinsdagavond ten koste van Kozakken Boys de achtste finale van de KNVB Beker gehaald. De Zwollenaren hadden daar wel een verlenging voor nodig, maar daarin maakte Erik Bakker vanaf de penaltystip toch het verschil: 3-2. “Het was geen makkelijke wedstrijd. Als je een marge van twee maakt, speel je een andere wedstrijd”, weet trainer John van ’t Schip.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Als Philippe Sandler na ruim een uur een bijzonder simpele bal zomaar over de zijlijn speelt, is het duidelijk. PEC Zwolle speelt hier een wedstrijd die het eigenlijk helemaal niet wil spelen. Het gokt op een rustig bekeravondje, maar moet vol aan de bak. De voorbereiding is met een besloten training nog zo serieus. Terecht op zich, maar die scherpte is in het veld ver te zoeken. Daar lijkt PEC in eerste instantie gewoon mee weg te komen, omdat Younes Namli na acht minuten al trefzeker is. Na de openingstreffer krijgt Zwolle via Saymak (omhaal), Namli (lat) en Mokhtar nog de nodige kansen, maar in die situaties blijft Kozakken Boys-keeper Niels den Hartog prima op de been. Zelf krijgen de gasten een megakans via Ahmed El Azzouti, maar Van der Hart redt op zijn beurt ook keurig.

PEC Zwolle vraagt een beetje om moeilijkheden en die krijgt het uiteindelijk ook. De start van de tweede helft is nog wel voor PEC met kansen voor Ehizibue, Namli en Parzyszek, maar dan slaat Kozakken Boys ineens toe. Ahmed El Azzouti is de buitenspelval van PEC Zwolle te slim af, kan alleen af op Van der Hart en schiet knap raak: 1-1. Het zorgt voor groot feest in het ramvolle uitvak, dat op deze avond meer geluid maakt dan het hele MAC3Park Stadion bij elkaar. Ze moeten in dat uitvak wel even een toontje lager zingen, als Philippe Sandler na een bizar aantal kansen een vrije trap binnen schiet. Maar juist op het moment dat het Zwolse publiek al richting de uitgang wil gaan, maakt het uitvak weer geluid.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Eerlijk lijkt Ehizibue nog de held te worden als hij bij de eerste paal de bal uit het doel glijdt, maar na de daaropvolgende corner ontploft het uitvak wederom. Kozakken Boys-aanvoerder Gwaeron Stout mag van een meter of twintig uithalen en via-via vliegt de bal achter Van der Hart. Verlenging dus en daar zit je als profclub helemaal niet op te wachten. Toch is het onwerkelijk dat PEC het verschil niet maakt, ook niet in de beginfase van de verlenging. Want het aantal kansen is op drie handen niet te tellen, terwijl paal en laat meerdere keren in de weg staan. Vraag het bijvoorbeeld invaller Terell Ondaan, die de lat treft. “We kregen genoeg mogelijkheden om te scoren, terwijl zij uit twee of drie mogelijkheden het maximale halen”, analyseert Van ’t Schip.

Toch komt alles op zijn pootjes terecht, maar het is typerend dat de verlossing voortkomt uit een strafschop. Bij het verstrijken van de eerste verlenging ziet scheidsrechter Kooij een overtreding op Ryan Thomas en die fout levert PEC Zwolle een penalty op. Erik Bakker neemt plaats achter de bal, wacht lang en is specialist genoeg om de thuisploeg toch ‘gewoon naar de achtste finale te schieten: 3-2 en Zwolle in de koker.

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Van der Hart, Ehizibue, Sandler (92. Dekker), Freire, Van Polen (70. Marcellis), Bakker, Saymak (62. Marinus), Thomas, Namli (87. Ondaan), Mokhtar, Parzyszek

Kozakken Boys: Den Hartog, Gaari, Pollemans, Jakoba, Van Ingen, Monteiro (81.Sönmez), Bot (108. Agatowski), Pires Tavares (75. Mendes Moreira), Stout, Ignacio, El Azzouti (81. Mulder)

Scoreverloop:
8. 1-0 Younes Namli
52. 1-1 Ahmed El Azzouti
77. 2-1 Philippe Sandler
88. 2-2 Gwaeron Stout
105+2. 3-2 Erik Bakker (strafschop)

Gele kaarten:
Ryan Thomas, Kingsley Ehizibue, Dirk Marcellis (PEC Zwolle), Sanny Monteiro, Ahmad Mendes Moreira en Julian Agatowski (Kozakken Boys)

Scheidsrechter:
Joey Kooij

Toeschouwers:
12.128

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, KNVB Beker, PEC Zwolle, John van 't Schip

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws