PEC start seizoen: ‘Heel positief gestemd’

| 2 Maanden geleden.

PEC Zwolle heeft de voorbereiding achter de rug en vrijdag wacht de start van de competitie. In het MAC3Park Stadion is SC Heerenveen dan de tegenstander. Folly van Dam, Freddy Eikelboom en Tom IJzerman blikken vooruit op het seizoen van PEC en blijken allemaal louter positief.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Folly van Dam, in de jaren ‘70 speler van PEC Zwolle
“Ik heb de oefenwedstrijden tegen Excelsior en RKC gezien en ik ben hartstikke positief gestemd. De nieuwe spelers hebben de juiste drive naar voren en dat levert heerlijk voetbal op om te zien. Het druk zetten naar voren, dat vind ik mooi”, zegt de oud-speler, die veel verwacht van de voorhoede. “Die goals gaan komen, want we hebben met Mike van Duinen een sterke spits. Van Crooij moet lekker aan de zijkant blijven, want dat is heel belangrijk. Vorig jaar kwamen Mokhtar en Namli vaak naar binnen, waardoor er rond Parzyszek een negatieve lading ontstond. Dat kwam meer door het spelletje.”

Van Dam hoopt aankomend seizoen op een plaats in het linkerrijte. “Ik denk dat PEC bij de eerste acht gaat eindigen. Ik kijk uit naar vrijdag, dan kunnen we gelijk zien of het echt de goede kant opgaat. Het is belangrijk om drie punten te pakken, want dan kom je direct in de flow en weet je niet wat er verder mogelijk is. We hebben daarna een zwaar programma.”

Freddy Eikelboom, voorzitter van de supportersvereniging
“Als ik naar het spel van de laatste weken kijk, dan zijn er positieve ontwikkelingen zichtbaar. De aanwinsten beginnen hun draai te vinden en wat dat betreft vind ik Zian Flemming verrassend. Maar ook Van Crooij, Leemans en Van Duinen zijn goede spelers, die een wedstrijd kunnen beslissen en zich voetballend staande kunnen houden. De grootste verrassing vind ik tot dusver Denis Genreau”, roept Eikelboom, die denkt dat de selectie aan kwaliteit heeft ingewonnen. “De aantallen zijn misschien niet op orde, maar we hebben meer spelers die zich in de basis staande kunnen houden.”

Ook Eikelboom verwacht, net als Van Dam, dat PEC een gooi gaat doen naar een ticket voor de play-offs. “Een uiteindelijke positie is koffiedik kijken, maar een plaats in het linkerrijtje moet haalbaar zijn. Voor aankomende vrijdag hoop ik dat we de wedstrijd om kunnen zetten in winst, want die punten kunnen heel wat waard zijn. Daarna hebben we Utrecht, Groningen en PSV en dat zijn vaak niet de wedstrijden waarin we de punten halen.”

© Annet van Raalten

Tom IJzerman, oud-speler van PEC en hoofdtrainer van Dieze West
“Ook ik ben heel positief gestemd”, begint hij. “Ik heb een aantal trainingen gezien en dat vond ik leuk. Ik heb de wedstrijden tegen Levante en RKC gezien en daar werd ik heel vrolijk van. Het team straalt frisheid uit, je ziet enorm veel plezier en dat komt ook door de manier waarop ze spelen. Als je ziet welke aankopen ze hebben gedaan, dan moeten alle complimenten naar PEC. Dat ze dat voor elkaar krijgen en dat spelers als Leemans en Van Crooij naar Zwolle willen, is hartstikke mooi.”

IJzerman gaat uit van een plaats in de bovenste helft van de competitie. “Bij de eerste negen. Of dat plaats zeven, acht of negen is, is moeilijk te zeggen. PEC heeft in ieder geval teveel kwaliteit om niet bij de eerste negen te eindigen. Achterin is het misschien nog wat dunnetjes, maar vorig jaar werd dat ook opgelost met een zestienjarige jongen. Hartstikke knap”, weet de kersverse trainer, die ook aankomend seizoen weer veel wedstrijden gaat bezoeken. “Thuis sowieso en uit gaan we met wat jongens ook vaak kijken. Ik vind dat fantastisch.”

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, Folly van Dam, Freddy Eikelboom, Tom IJzerman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws