PEC hervat competitie: ‘Sprokkelen geblazen’

| 17-01-2019

PEC Zwolle begint zaterdagavond aan de tweede seizoenshelft en heeft maar één doel: handhaving. Dat onderschrijven Folly van Dam, Freddy Eikelboom en Tom IJzerman, die voorafgaand aan het seizoen louter positief waren. Hoe staan zij er vijf maanden later in?

© Jan Burgman Fotografie

Folly van Dam, in de jaren ’70 speler van PEC Zwolle
“Ik was voor het begin van de competitie verschrikkelijk enthousiast, maar het is een diepe teleurstelling geworden. Dat heeft te maken met een stuk vertrouwen en inzet, maar ook met de speelwijze. In de voorbereiding was ik daar heel enthousiast over. Veel naar voren spelen, de aanvallers die direct druk gingen zetten en Mike van Duinen als aanspeelpunt. Dat zag er goed uit. Tot de eerste wedstrijd, toen was het gelijk weg. Bewust of onbewust, de speelwijze werd anders. Onbegrijpelijk.”

Veel vertrouwen heeft Van Dam nu in Jaap Stam, die aan het einde van 2018 werd gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer. “Die is van het aanpakken, met weinig poeha. Het vertrouwen moet terugkomen en Jaap is de man die daar voor kan zorgen. Als dat lukt, twijfel ik niet en blijft PEC zeker in de eredivisie.”

Freddy Eikelboom, voorzitter van de supportersvereniging
“In de eerste seizoenshelft miste de balans in het elftal en werd er niet het maximale gegeven. Ik heb in Spanje gezien dat Jaap Stam er bovenop zit. Hij kan iemand op zijn kloten geven, maar slaat daarna een arm om de speler heen en dat werkt positief. De boel staat op scherp”, vindt Eikelboom, die nog niet weet wat hij moet verwachten van de drie nieuwe spelers: Lennart Thy, Pelle Clement en de Japanner Yuta Nakayama.

“Dat moet je altijd afwachten. Op het eerste oog is Thy niet iemand die iedere bal erin schiet, maar het is wel een beweeglijke spits. Clement speelde bij Reading, maar die ken ik verder niet zo goed. Dat geldt helemaal voor onze Japanse aanwinst”, stelt Eikelboom, die met vertrouwen uitkijkt naar de tweede seizoenshelft. “Handhaven is het doel, het wordt sprokkelen geblazen om zo snel mogelijk uit de onderste regionen te komen. Voor zaterdag is het belangrijk dat er een team staat en dat de spelers er maximaal voor gaan. Of PEC erin blijft? Ja, zeker. Daar heb ik vertrouwen in.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Tom IJzerman, oud-speler van PEC en hoofdtrainer van Dieze West
“We zijn de afgelopen jaren verwend geweest. We hebben schitterende wedstrijden gezien, met mooi combinatievoetbal. In de eerste seizoenshelft was het ineens relatief onherkenbaar. Van mij had John van ’t Schip niet weg gehoeven, ik ben altijd voor hem geweest. Nu staat er een andere trainer en ik hoop, voor iedereen die de club een warm hart toedraagt, dat we erin blijven. Je ziet elders wat voor consequenties het kan hebben. Ik leef voor de club en moet er niet aan denken dat we degraderen.”

De coach van vierdeklasser Dieze West, fanatiek supporter van PEC, houdt echter wel een slag om de arm. “Ik hoor veel mensen roepen dat we het gaan halen en dat het wel goed komt. Ik vind dat we teveel kwaliteit hebben om te degraderen, maar er is op dit moment veel werk aan de winkel. Ik durf niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat het wel even gaat gebeuren”, roept IJzerman, die bijvoorbeeld graag een andere spits had gezien. “Een grote, sterke jongen. Een Lars Veldwijk bijvoorbeeld, die had ik heel graag in het blauw en wit willen zien. Iemand die zorgt dat het elftal via hem door kan voetballen. Dat heb ik in de eerste seizoenshelft gemist.”

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, Folly van Dam, Freddy Eikelboom, Tom IJzerman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws