Parcours Triathlon anders door blauwalg

| 23-09-2016

Het parcours van de Triathlon Zwolle is deze week nogmaals gewijzigd. In verband met blauwalg in het haventje van de Milligerplas kan daar niet gezwommen worden en zodoende is besloten om de zwemronde te verleggen. “Wij willen geen risico nemen, want van blauwalg kun je ziek worden. Het nieuwe parcours is schoon en naar ons idee is het dan ook een goede oplossing”, zegt Retse van der Berg namens de organisatie.

© Annet van Raalten

Het zwemparcours van de zesde editie van de Triathlon Zwolle liep in eerste instantie zoals gebruikelijk. Er zou gestart worden nabij het strandhuis aan de Milligerplas, om te eindigen in het haventje. Dat is zaterdag echter niet het eindpunt, aangezien er blauwalg is geconstateerd. “Het is daar wat ondieper, er staat minder wind en er is minder stroming. Daardoor is er blauwalg ontstaan en kunnen we daar niet eindigen”, legt Van der Berg uit. Het nieuwe eindpunt ligt aan de overkant van de start, waardoor ook het hardloopparcours enigszins is aangepast. Maar dat is minimaal. “Ik ben er van overtuigd dat het straks allemaal goed gaat verlopen. Het leverde ons even wat extra werk op, maar het is heel snel opgelost.”

Het was voor de organisatie van de Triathlon sowieso weer een flinke klus om alles op poten te zetten. Zoals dat ieder jaar is. “Het zijn eigenlijk drie evenementen in één. Lopen, zwemmen, fietsen, je moet het allemaal regelen. Gelukkig bestaat de organisatie uit zeven mensen, daardoor is het goed te doen”, vertelt Van der Berg. Ook op de wedstrijddag zelf zijn er flink wat mensen in touw om alles goed te laten verlopen. “Denk aan mensen langs het parcours, mensen voor de tijdregistratie en uiteraard de EHBO en de reddingsbrigade. In totaal zijn er dik honderd vrijwilligers actief. Alles bij elkaar moet er heel veel gebeuren, maar gelukkig zijn er genoeg mensen die meedenken. Dat is altijd zo trouwens.”

© Annet van Raalten

Eén van de hoogtepunten van de dag is het NK Paratriathlon. Het kampioenschap kent dit jaar een deelnemersveld van twaalf para-atleten en dat is een record. “Het is hartstikke mooi om dat te organiseren. Het levert extra werk op, maar dat doen wij heel erg graag.” Dit jaar doet onder andere Esther Vergeer, oud-tennisster, mee en ook is Geert Schipper van de partij. Hij won deze zomer nog zilver op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. “Onze focus ligt toch wel op dat NK. We gaan de hele vrijdag opbouwen, zodat alles klaar is om zaterdag van start te gaan. Het wordt ook nog eens mooi weer, dus laat het maar beginnen”, stelt Van der Berg.

Triatlon, Triathlon Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws