Padel populair: ‘Met twee banen wel lastig’

| 17-04-2018

Dat het niet goed gaat met het tennis in Nederland, moge duidelijk zijn. Het aantal actieve tennissers neemt met rasse schreden af, maar inmiddels is er een alternatief: padel, een kruising tussen tennis en squash. Ook in Zwolle, want tegenover sportpark Het Hoge Laar liggen sinds afgelopen zomer twee banen. “Het gaat goed, al is het met twee banen wel lastig”, vertelt eigenaar Marc Beunk.

Padelbanen schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Het spelletje kwam overwaaien uit Spanje, waar het, op voetbal na, is uitgegroeid tot de populairste sport van het land. Ook in Nederland wint padel steeds meer aan populariteit en dat lijkt een redding voor vele tennisverenigingen. “Het is extra leuk en spectaculairder dan tennis”, weet Beunk. “Bij tennis ben je bij een moeilijke bal soms kansloos, maar bij padel kun je er altijd voor kiezen om de bal via de wand terug te spelen. Je merkt dat de sport zichzelf verkoopt. Als iemand voor de eerste keer bij ons komt, dan moet ik het vaak nog even uitleggen. Maar al snel vinden de mensen het mooi en zie je een hoop fun.”

Er wordt gespeeld op een tennisveld van 20 bij 10 meter, geplaatst in een kooi met onder andere glazen wanden aan de zij- en achterkanten. Die kunnen gebruikt worden om de bal in het spel te houden. De puntentelling is hetzelfde als tennis, de rackets zijn anders. In Zwolle zijn de tennisverenigingen voorzichtig met het aanleggen van de banen en daarom besloot Beunk in te springen. Met PadelZwolle bezit hij nu twee banen, maar de eigenaar snakt naar meer. “In de avonduren zijn de banen veelal vol, maar we willen overdag meer bezetting. We zijn in gesprek met scholen, die dan met 25 leerlingen tegelijk willen komen. Dat kan niet op twee banen en is dus lastig. Ik had er liever vier gehad, maar zover is het nog niet.”

Toch merkt Beunk dat de sport ook in Zwolle aan terrein wint. “Als je een beetje balgevoel hebt, pak je het heel snel op. Je merkt dat tennissers het mooi vinden, maar bijvoorbeeld ook voetballers en hockeyers. Eerst hoorde je geluiden dat het lastig was om met zijn vieren te spelen, maar dat gaat hartstikke goed. Zo hebben we Facebook-groepen, waarin wekelijks wordt gevraagd om te spelen. Dat werkt goed, het wordt steeds drukker”, zegt Beunk, die ook twee teams inschreef voor de competitie. “Het tweede team kwam uit Nijverdal, maar is helaas uit elkaar gevallen. Het eerste team is van PadelZwolle zelf en draait bovenin mee.”

De vraag is of padel uiteindelijk doorgroeit en de plaats van tennis kan innemen. Wat Beunk betreft wel, hij ziet er wel een groeibriljantje in. “Je ziet dat er steeds meer nieuwe versies van sporten komen. Je hebt het beachvolleybal en in het basketbal wordt er drie tegen drie gespeeld. Ik kan niet roepen dat het padel lukt om tennis voorbij te gaan, maar de sport heeft het wel in zich. In Spanje is het al zover en ik hoop dat het in Nederland ook gaat gebeuren. In Zwolle werken we er naar toe om een derde en vierde baan aan te leggen.”

Tennis, Padel, PadelZwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws