Oranje Zwart wisselt: ‘Eerst team worden’

| 20-11-2015

De korfballers van Oranje Zwart zijn er inmiddels aan gewend. Coach Bart Aafjes nam na drie speelrondes op het veld noodgedwongen afscheid, waarna Michiel Bilstra het stokje overnam. In eerste instantie alleen om de eerste helft van de veldcompetitie af te maken, maar ook in de zaal is hij nog steeds de eindverantwoordelijke. “De groep vroeg het en uiteindelijk heb ik ja gezegd”, vertelt Bilstra.

Bilstra is absoluut geen onbekende in de korfbalwereld. Hij was als speler actief voor Oranje Zwart, speelde ook eventjes bij Sparta en was tevens trainer. Daarnaast werkte hij jarenlang als bestuurslid voor de korfbalbond, waar hij betrokken was bij grote korfbalevenementen. Een door de wol geverfde korfballer dus, die nu aan het roer staat bij Oranje Zwart. Als een soort van interim-trainer. “Ik had niet verwacht dat ik nog in deze positie zou geraken. De laatste jaren was ik wel weer een beetje betrokken. Zo assisteerde ik af en toe Bart Aafjes en dat werd steeds structureler. Toen Bart na drie wedstrijden besloot te stoppen, ben ik ingestapt. Ik kan er niet altijd zijn, maar dat vinden ze niet erg”, zegt Bilstra.

Met Bilstra sloot Oranje Zwart de eerste helft van de veldcompetitie enigszins teleurstellend af. In de tweede klasse C staan de Zwollenaren na zeven wedstrijden op een vijfde plaats, terwijl het toch de bedoeling was om mee te doen om het kampioenschap. “Dat speelde ook mee in de beslissing van Bart om te stoppen. Het is moeizaam verlopen. We zijn vorig jaar Henco Pullen kwijtgeraakt en het gemis aan routine en ervaring vang je niet zomaar even op”, zegt de interim-trainer, die al vanaf het begin ziet dat Oranje Zwart geen geoliede machine is. “Het is geen team, dat zie je vooral als we onder druk worden gezet. Dan valt het uiteen in individuen. We moeten eerst maar eens zorgen dat we een team gaan worden.”

In de zaal hoopt Bilstra de eerste stappen in dat proces te zetten. Hij gaat de dialoog aan, om zo het één en ander duidelijk te maken. Het korfballende gedeelte sneeuwt echter niet onder. “Ik probeer het altijd in combinatie met het spelletje te doen. Alleen praten heeft geen zin, ook tactisch en technisch moeten we ons ontwikkelen.” Oranje Zwart verloor in de eerste klasse zaal de eerste twee wedstrijden, maar er is geen man overboord. Handhaving is het allerbelangrijkste en daarin heeft de Zwolse ploeg met Bilstra een ervaringsdeskundige in de gelederen. “Als speler ben ik met Oranje Zwart voor het eerst in de historie in de eerste klasse gebleven. Je moet resultaatgericht spelen en goed om kunnen gaan met teleurstellingen. Maar bovenal een team zijn. Laten we dat eerst maar eens gaan doen.”

Korfbal, Oranje Zwart, Bart Aafjes, Michiel Bilstra

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws