‘Oranje Zwart moest weer gaan bouwen’

| 19-10-2016

Je raakt in gesprek met een korfbalvereniging en wordt in die gesprekken enthousiast om als trainer aan de slag te gaan. De spelersgroep lijkt intact te blijven, er ligt een basis om te oogsten. Je zegt ja, staat op het punt om te beginnen, maar juist dan ontstaat er een flinke regenbui. De groep spelers uiteen, de oogst naar de filistijnen. En dus moet je opnieuw beginnen. Een verhaal, volledig toepasbaar op Oranje Zwart-trainer Albert Kuijsten.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Kuijsten was op zoek naar een nieuwe club. Hij speelde zelf bij Antilopen en Telstar Hoevelaken, begeleidde al de nodige teams en streek van de zomer neer in Zwolle. Daar trof hij in eerste instantie een redelijke complete groep. Het merendeel, zo niet iedereen, zou blijven en dus kon er rustig door worden gebouwd. Er moest wel wat gaan veranderen -Oranje Zwart beleefde nou niet het meest succesvolle seizoen uit de clubhistorie -, maar toch lag er al wel een aardige basis. Die basis viel echter weg. “Tijdens de gesprekken leken er veel te blijven. Even daarna gaat die weg, dan weer die, en zo door. Op dat moment weet je dat je helemaal opnieuw moet gaan bouwen. Dat is niet erg, maar je weet wel dat het lastig gaat worden.”

En dat blijkt geen gekke gedachte. Oranje Zwart heeft de eerste helft van de veldcompetitie er inmiddels op zitten en behaalde tot dusver nog geen enkel punt. Het staat onderaan de tweede klasse, degradatie ligt weer op de loer. Kuijsten is echter niet zo negatief als de stand doet vermoeden. “Ja, het is een moeilijke opstartfase. We moeten veel nieuwe spelers inpassen en daarbij ben ik zelf ook drie weken afwezig geweest. Dat maakt het niet echt makkelijk. Toch zie ik wel dat we stappen aan het maken zijn. In die drie weken heb ik zelf niet door kunnen bouwen, dat is wel zonde. Maar ik denk dat we in de zaal wel aan kunnen haken”, stelt de trainer.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Die uitspraak is dan weer gebaseerd op de wedstrijden die al gespeeld zijn. Zo verloor Oranje Zwart afgelopen weekend met slechts 21-18 van Juventa en dat is toch de nummer twee. “We krijgen er acht tegen in tien minuten, de overige zestig win je dus. Daar koop je niets voor, dat weet ik ook wel, maar toch was het een prima wedstrijd. Er zat genoeg in om mee door te gaan”, weet Kuijsten, die dat moet doen in de zaalcompetitie. Ook daarin speelt Oranje Zwart in de tweede klasse. “Ik weet niet zo goed wat ik er van moet verwachten, aangezien ik de tegenstanders amper ken. Wij willen ons graag door ontwikkelen, beter worden, maar toch moeten we ook eens gaan presteren. Want dat hoort er natuurlijk wel bij.”

Korfbal, Oranje Zwart, Albert Kuijsten

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws