Oranje Zwart kijkt al verder dan de zaal

| 05-03-2015

Freewheelend naar het einde. Dat geldt in grote proporties voor de korfballers van Oranje Zwart. De hoofdmacht van de vereniging bemachtigde begin februari al het kampioenschap in de zaal en kon zodoende rustig achterover leunen. Het won vervolgens nipt van Hellas ’63 (16-17) en sluit komende zaterdag de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Juventa/GoedeOrde. “We zijn voor een deel al bezig met de veldcompetitie”, vertelt trainer Bart Aafjes.

© Paul Memelink

De Zwolse korfballers waren in de tweede klasse oppermachtig. Twee wedstrijden voor het einde had Aafjes de kampioensschaal al in zijn handen, waarmee de doelstelling bereikt was. De daaropvolgende pot tegen Hellas werd ternauwernood met 16-17 gewonnen. Het bleek lastig om de goede lijn door te trekken, zo zegt de coach. “Na het behalen van de titel zijn we door carnaval en vakantie twee weken vrij geweest. Hellas was op dat moment de nummer twee, maar het is dan toch lastig om je volledig op te laden”, zegt Aafjes, die zijn ploeg een moeizame wedstrijd zag afleveren. “We waren slordig, maakten veel kleine foutjes en daardoor bleef het lang spannend. Maar we wonnen wel en daar ging het uiteindelijk om.”

Gezien de stand op de ranglijst kijkt Oranje Zwart alvast vooruit naar de veldcompetitie. Daarin moet de ploeg het in ieder geval doen zonder de zwangere Liana Klijnstra, zij breit er na afloop van de zaalcompetitie een einde aan. “Er gaan op het veld hoe dan ook dingen veranderen, dat kunnen we niet voorkomen. Zodoende kijken we in de laatste zaalwedstrijden al een beetje naar het veld. Zaterdag gaan we ook weer het één en ander uitproberen”, aldus Aafjes. Toch wil de coach maar wat graag winnen. Al is het alleen maar om Klijnstra een mooi afscheid te geven. “Dat moet één van onze motivaties zijn. We willen de competitie op een waardige manier afsluiten.”

Na de laatste wedstrijd wacht er een competitieloze periode van vier weken, waarna Oranje Zwart in hetzelfde schuitje gaat varen. Opnieuw mengen de Zwollenaren zich dan in een titelstrijd, al is de uitkomst ditmaal geen uitgemaakte zaak. Concurrent Oereterp is van een ander kaliber dan de tegenstanders in de zaal. “Die kansen zijn zo’n beetje ‘fifty-fifty’. We hebben allebei evenveel punten, terwijl de anderen op minimaal vier punten achterstand staan”, weet Aafjes, die vooral op mentaal vlak het één en ander van zijn ploeg eist. “We moeten het elke pot opbrengen om voluit te spelen, zodat we iedere wedstrijd kunnen winnen. Tegen Oereterp zal de vorm van de dag het dan beslissen. Het wordt heel interessant.”

Korfbal, Oranje Zwart, Bart Aafjes

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws