Oranje Zwart gaat ‘volle bak’ voor titel

| 04-03-2014

Een buitenkansje. Zo mogen de plotselinge titelkansen van Oranje Zwart zeker worden genoemd. Aan de zaaltitel werd bij de Zwolse korfbalformatie eigenlijk niet meer gedacht, maar door een nederlaag van koploper Ritola kan het kampioenschap in de laatste speelronde ineens ook nog naar Zwolle. Tegenstander in die laatste wedstrijd? Ritola.

© Annet van Raalten

Het was een prachtig carnavalscadeau voor de Zwolse korfballers van Oranje Zwart. De ploeg leek uitgeschakeld in de strijd om de titel in de tweede klasse, maar tot ieders verbazing verloor koploper Ritola zaterdagavond bij hekkensluiter Pallas ’08. Zelf won de Zwolse formatie op bezoek bij Udiros met 11-13, waardoor het verschil tussen beide ploegen plots nog maar één punt is. “In eerste instantie vroegen we ons af of de informatie wel klopte. Het kon niet zo zijn dat Ritola had verloren, maar toch bleek het waar. Nu moeten we zorgen dat we deze geboden kans ook grijpen”, spreekt trainer Bart Aafjes duidelijke taal.

Aankomende zaterdag wacht de laatste speelronde van de competitie, Oranje Zwart speelt dan thuis tegen uitgerekend Ritola. “Dat wordt een echte finale. De winnaar is kampioen, zo simpel is het. Ritola heeft het heft in handen, maar zij hebben afgelopen zaterdag wel een tik gehad. Daar moeten ze eerst nog maar overheen komen, terwijl het voor ons een niet verwachte mogelijkheid is. Dat kan zomaar eens het verschil maken”, stelt Aafjes, die hoopt dat zijn ploeg tegen de koploper het eigen spel kan spelen. “Dat is nodig om het kampioenschap binnen te halen. Zij hebben lange mannen en vrouwen die veel schieten, een gevaarlijke combinatie. En daarom moeten we er verdedigend ook volle bak op klappen. Als we dan aanvallend ons eigen spel spelen, moet het zaterdag goed gaan”, denkt Aafjes.

© Annet van Raalten

Bij winst is Oranje Zwart zaterdag kampioen, eindigt de topper in een gelijkspel dan gaat de titel naar tegenstander en koploper Ritola. Kampioen worden staat gelijk aan promoveren, Aafjes denkt dat zijn ploeg klaar is voor een trede hoger. “Natuurlijk gaan we het in de eerste klasse niet makkelijk krijgen, maar we spelen nu prima mee bovenin de tweede klasse. De stap naar een niveau hoger komt dan in zicht. Er zit nog genoeg rek in deze spelersgroep, dus ik ga er vanuit dat wij daar zeker wat te zoeken hebben.” Het beslissende duel in de strijd om de titel begint aankomende zaterdag om 20.15 uur en wordt gespeeld in de ZBC-hal.

Korfbal, Oranje Zwart, Bart Aafjes

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws