Op stap met voetbaldier Tom IJzerman

| 17-10-2019

In de rubriek ‘Op stap met…’ drinken wij een bakje koffie of een kopje thee met een Zwolse sporter/trainer. Dit keer met Tom IJzerman. De 32-jarige hoofdtrainer van Dieze West is met zijn ploeg één van de grote favorieten voor de titel in de vierde klasse D van het zaterdagvoetbal. Voor de ambitieuze oefenmeester is het kampioenschap een mooi doel, maar de Zwollenaar wil meer.

Als je Tom IJzerman zegt, dan zeg je voetbal. Zo is het beeld van de televisie in huize IJzerman nagenoeg altijd groen van kleur. “Naast al die voetbalwedstrijden is ‘Expeditie Robinson’ het enige programma dat ik hier op de televisie zie. En dan loop ik ook nog eens drie seizoenen achter.” Deze woorden van Melany Wolf, de vriendin van Tom IJzerman, zijn veelzeggend. De man des huizes moet er hard om lachen. “Ik kom gewoon uit een voetbalfamilie”, verklaart hij. “Mijn vader René speelde zijn gehele voetballeven in het shirt van PEC Zwolle. Door velen wordt hij zelfs als ‘Mister PEC’ gezien. Zelf heb ik natuurlijk meerdere jaren bij de club gespeeld. En nu ben ik nog altijd dag en nacht met voetbal bezig. Mijn vriendin wordt er gek van!”

Voor voetbaldier IJzerman komt er op zaterdag 9 juni 2018 op relatief jonge leeftijd een einde aan zijn spelerscarrière. Als centrale verdediger van CSV ’28 moet hij in het nacompetitieduel tegen Bruchterveld, met als inzet promotie naar de derde klasse, na een half uur spelen met een blessure naar de kant. De Zwollenaar, die dat seizoen een dubbelrol vervult, ziet vanaf de kant dat CSV promotie afdwingt. “Het was heel mooi dat wij promoveerden. Ik vind CSV ook een mooie club, waar ik het prima naar mijn zin had. Naast mijn rol als speler fungeerde ik dat seizoen als assistent-trainer van Martin Reijnders”, vertelt Tom IJzerman, die tijdens zijn laatste wedstrijd al weet dat hij aan de slag gaat als hoofdtrainer van Dieze West.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Ik wilde wel bij CSV blijven, maar alleen als hoofdtrainer. Die functie konden ze mij echter niet garanderen en toen kwam Dieze West om de hoek kijken”, zegt IJzerman, die geen moment spijt heeft van zijn overstap. “Ik had natuurlijk al 4,5 jaar bij Dieze West gevoetbald. Wij hadden toen een geweldige ploeg en speelden heel mooi voetbal.” Badr El Hamdouni is in die glorietijd van de Zwolse club één van de ploeggenoten van Tom IJzerman. En diezelfde El Hamdouni fungeert nu voor het tweede seizoen op rij als de assistent van de 32-jarige IJzerman. “Het afgelopen jaar was heel leerzaam. Samen met Badr heb ik vooral veel energie gestoken in het mentale aspect. Ik denk dat wij daar dit seizoen de vruchten van plukken.”

Met tien punten uit vier wedstrijden is Dieze West in het prille seizoen één van de koplopers in 4D. “We zijn als ploeg echt gegroeid en ik denk dat de selectie dit jaar ook beter is”, stelt de oefenmeester, die veel waardering krijgt van zijn spelers. “Mede door mijn voetbalachtergrond is het respect groot. In de selectie zit één Nederlandse jongen en verder zijn het vooral Marokkaanse en Turkse jongens. Ik vind het een fijne groep. Deze temperamentvolle jongens willen immers altijd winnen. Dat is positief.” Tegelijkertijd weet IJzerman dat het temparament in sommige situaties tegen zijn ploeg werkt. “Klopt, maar wat zou jij doen als jij regelmatig door mensen langs de kant wordt geprovoceerd? Ik kan als ‘kaaskop’ moeilijk inschatten wat dat met die jongens doet.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Een plek bij de eerste drie. Dat is volgens IJzerman zeker mogelijk. “In vergelijking met ploegen als WZC Wapenveld en CSV ‘28 hebben wij één groot manco. Veel van onze jongens werken in ploegendienst. Daardoor kunnen wij eigenlijk nooit met een complete groep trainen. En afgelopen zaterdag moesten wij bijvoorbeeld vier spelers in verband met werkverplichtingen missen.” Desondanks houdt IJzerman vertrouwen in een succesvol seizoen. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare”, aldus het voetbaldier, die het ook als trainer zo ver mogelijk wil schoppen. “Ik weet niet waar mijn plafond ligt. Misschien word ik ooit wel de hoofdcoach van HHC Hardenberg of wellicht trainer van PEC Zwolle.”

IJzerman betitelt zichzelf als een ‘praktijkjongen’ en hij noemt Hennie Spijkerman en Michel Jansen als ‘beste trainers’. “Dat zijn zeker de beste trainers waarmee ik zelf als voetballer heb gewerkt. Van deze twee heren heb ik veel geleerd. Ik was echt zo’n speler die regelmatig een schop onder zijn kont nodig had. Ik weet ook nog goed dat Hennie mij op een vrije zaterdagavond thuis oppikte en mij meenam naar FC Twente - PSV. In Enschede moest ik de gehele wedstrijd op Twente-spits Blaise Nkufo letten. Ondertussen stipte Hennie allemaal verbeterpunten voor mij persoonlijk aan. Zeer waardevol.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Vele jaren na de wijze lessen van Hennie Spijkerman vindt Tom IJzerman het zelf erg leuk om zijn voetbalkennis over te brengen. “Sinds kort geef ik in Stadshagen clinics aan kinderen. Ik vind dat heerlijk om te doen.” Dit doet de Zwolse trainer onder de vlag van ‘Tommy’s Voetbalschool’, zijn eigen initiatief. Genieten kan hij eveneens van de voetbalkunsten van Luca, de oudste van zijn drie zoons, die voetbalt bij PEC Zwolle onder 10 jaar. “Ik kijk tegenwoordig misschien nog wel liever naar de wedstrijden van deze talentvolle spelersgroep, dan naar de duels van de hoofdmacht van PEC Zwolle”, vertelt de fanatieke supporter van PEC Zwolle.

“Ik ga daar waar mogelijk naar zowel de thuis- als uitwedstrijden van het eerste van PEC, maar je kunt zeker stellen dat het team dit seizoen moeizaam draait. Al denk ik wel dat de selectie goed genoeg is om niet te degraderen. Als supporter wil je echter altijd meer. Bij wedstrijden van PEC Zwolle zit ik echt als supporter te kijken en niet als trainer”, aldus IJzerman.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Ondanks de mindere resultaten is de liefde voor PEC enorm groot. De passie spat er werkelijk vanaf wanneer IJzerman praat over de Zwolse voetbaltrots. Hij zit dan zelfs gehurkt op zijn stoel. “Nu ik veelvuldig bij Luca langs de lijn sta, ben ik ook onder de indruk geraakt van de jeugdopleiding van PEC Zwolle. Die is fantastisch. Ik heb in het verleden wel eens contact gehad met Bert Ebbens over een rol binnen de jeugdopleiding. Voor mij was dat destijds, in combinatie met mijn werk, geen optie. Maar wie weet sta ik in de toekomst nog eens als jeugdtrainer bij PEC op het veld. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Voor nu zit ik in ieder geval op mijn plek bij Dieze West.”

Voetbal, CSV ‘28, Dieze West, Tom IJzerman, Op stap met

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws