Op stap met Swol-captain Judith Noordhuis

| 26-09-2019

In de rubriek ‘Op stap met…’ drinken wij een bakje koffie of een kopje thee met een Zwolse sporter. Dit keer met Judith Noordhuis. De 22-jarige waterpoloster van Swol 1894 staat aan de vooravond van een nieuw avontuur, want zaterdag 28 september speelt zij met de Zwolse ploeg voor het eerst een eredivisiewedstrijd.

Het ‘sprookje’ van de waterpolodames van Swol 1894 duurt nog altijd voort. Na drie kampioenschappen op rij dwingt de ploeg van coach Mieke van der Sloot in het voorjaar van 2019 - als kers op de taart - promotie af naar de eredivisie, het hoogste niveau van Nederland. “Ja, het is een geweldig avontuur”, vertelt een enthousiaste Judith Noordhuis, die de opmars van Swol bijna volledig meemaakt. “Toen het eerste kampioenschap werd gevierd, maakte ik nog geen deel uit van de ploeg. Ik trainde destijds alleen mee bij Swol. De afgelopen drie jaar was ik wel als speelster actief, dus dit wordt mijn vierde seizoen in de Zwolse hoofdmacht.”

Noordhuis is ondanks haar jonge leeftijd een belangrijke kracht voor Swol. Bovendien fungeert zij komend jaar - net als afgelopen seizoen - als aanvoerder van de Zwolse succesformatie. “Ik kan eigenlijk met iedereen in de ploeg wel overweg. Daarnaast houd ik ervan om met mensen het gesprek aan te gaan. En ik denk dat ik goed met Mieke kan communiceren, dus wat dat betreft ben ik een prima schakel tussen de coach en het team”, aldus de gedreven Zwolse, die van oorsprong afkomstig is uit het Drentse Emmen. “Ik ben met waterpolo begonnen bij De Kikker, dat tegenwoordig de naam WSG ESTA draagt. En van mijn dertiende tot mijn zeventiende keepte ik bij Het Ravijn in Nijverdal.”

© Jan Burgman Fotografie

Bij Het Ravijn schopt de jonge Judith Noordhuis het tot reservekeepster van de Nijverdalse eredivisieploeg. “Klopt. We zijn zelfs kampioen van Nederland geworden”, weet Noordhuis, die in diezelfde periode behoort tot de selectie van Jong Oranje. “Ik kon wel een beetje keepen, maar toen ik bij Swol binnenkwam heb ik niet gezegd dat ik keepster was”, lacht Noordhuis. Het doel verdedigen doet zij eigenlijk nooit meer. En een plek in Oranje ambieert de Swol-captain evenmin. “Ik ben geen topsporter en ik ga het ook nooit worden”, is Judith Noordhuis, die in het dagelijks leven werkt als wijkverpleegkundige, stellig. “Voor mij is waterpolo echt een hobby. Weliswaar een hele intensieve hobby, maar door de gezelligheid en de sfeer in het team is het gewoon hartstikke leuk.”

Gezelligheid en sfeer zijn twee woorden die uitstekend passen bij de damesploeg van Swol 1894. “Die aspecten zijn in de afgelopen jaren zeker belangrijk geweest, want daardoor kende ons team allemaal gemotiveerde speelsters. Die bovendien allemaal speelden en spelen met dezelfde drijfveer.” Daarmee stipt Noordhuis nog een belangrijke kracht van de Zwolse waterpoloploeg aan. “Het verloop bij ons is minimaal. Bernadette Bol is afgelopen zomer weliswaar noodgedwongen gestopt, maar verder is iedereen gebleven. En daarnaast zijn de twee nieuwelingen, Laura Pruim en Elsemiek Sevenich, vooral vanuit praktisch oogpunt bij ons komen spelen.”

© Jan Burgman Fotografie

Voor Swol zijn Laura Pruim en Elsemiek Sevenich welkome versterkingen. “Elsemiek heeft natuurlijk in het Nederlands team gespeeld, dus die brengt veel ervaring met zich mee. En tegen Laura hebben wij het afgelopen seizoen nog gespeeld. Zij kan het niveau van de eredivisie zeker aan”, zegt Judith Noordhuis, die uitkijkt naar de competitiestart. “Ik denk dat wij er klaar voor zijn. Wij hebben de afgelopen periode drie avonden per week keihard getraind. Ik voel mijzelf ook fit, dus laat het maar beginnen.” Voor de kersverse eredivisionist staat er in de eerste speelronde gelijk een thuiswedstrijd op het programma. “We spelen inderdaad in ons eigen bad tegen De Ham. Dat is een leuke ploeg, waar wij onlangs nog van hebben gewonnen.”

Tot slot verwacht Noordhuis, naast de sportieve uitdaging, vooral een leerzaam seizoen. “Er zitten meerdere ploegen in de eredivisie waar wij hele leuke wedstrijden tegen gaan spelen. Maar we komen ongetwijfeld ook teams tegen waar wij alleen maar van kunnen leren.” Bang voor degradatie hoeft Swol echter niet te zijn, want de Zwolse club blijft zeker drie jaar eredivisionist. “De bond wil dat de eredivisie weer gaat groeien en probeert het dus voor clubs aantrekkelijker te maken om de stap te maken. Er hangt immers een aardig prijskaartje aan”, weet Noordhuis. “Maar gelukkig staat iedereen binnen de club volledig achter ons. Men is vooral trots. Er zijn ook nieuwe sponsoren geworven. En met Yard Energy hebben wij tevens een nieuwe hoofdsponsor. Het feest kan dus beginnen.”

Waterpolo, Swol 1894, Op stap met

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws