Op stap met PEC-atleet Thomas Reining

| 3 Maanden geleden.

In de rubriek ‘Op stap met…’ drinken wij een bakje koffie of een kopje thee met een Zwolse sporter. Dit keer met Thomas Reining. De 15-jarige atleet van PEC 1910 ontwikkelt zich - tot zijn eigen verbazing - razendsnel op de 1.500 meter en behoort op die afstand inmiddels al tot de nationale top. Waar gaat dit eindigen?

Thomas Reining is 7 jaar oud als hij lid wordt van de Zwolse atletiekvereniging PEC 1910. In de eerste jaren ligt de focus - zoals bij elke jeugdige atleet - op de meerkamp en geleidelijk krijgt de Zwollenaar door dat hij het beste uit de verf komt op de hardloop-onderdelen. “Op een gegeven moment ben ik ook één keer per week met de loopgroep van PEC gaan trainen, maar eigenlijk richt ik mij nu pas twee jaar volledig op het hardlopen”, vertelt Reining, die zich onder de vleugels van trainer Lars van Surksum in hoog tempo ontwikkelt. “Lars is nu zo’n twee jaar mijn trainer en sindsdien ben ik een stuk serieuzer aan het lopen.”

Anno 2019 werkt de vierdejaars havo-leerling van het Zwolse Meander College wekelijks vijf looptrainingen af en daarnaast staat er elke week een krachttraining op zijn programma. “Plezier houden in het hardlopen is en blijft de insteek, maar het is allemaal wel professioneler geworden”, aldus de jonge topatleet, die 2018 betitelt als een belangrijk jaar. “Ik denk dat ik vorig jaar de meeste progressie heb geboekt. In 2018 heb ik in ieder geval de stap richting de nationale top gezet.” Het baanseizoen verloopt voor Reining prima, maar het gewenste vervolg blijft in de winterperiode uit. “Ik had afgelopen winter hoge verwachtingen van het cross- en het indoorseizoen, maar de winter viel eigenlijk behoorlijk tegen.”

© Jan Burgman Fotografie

Voor Reining eindigt met name het NK cross in Kraggenburg in een grote deceptie. “De voorbereiding op dat NK verliep vlekkeloos. Ik had er hard voor getraind en was er helemaal klaar voor”, vertelt de Zwollenaar, die kort na de start een spike verliest. “Er ging iemand op mijn hak staan en daardoor moest ik bijna drie kilometer op één sok en één spike lopen.” Desondanks toont Reining karakter en handhaaft zich in de kopgroep. “Pas in de laatste 200 meter moest ik passen, waardoor ik als vierde net naast het podium eindigde. Zeer pijnlijk, want ik ben ervan overtuigd dat er meer in had gezeten.”

De mentale tik van het NK cross werkt bij Thomas Reining door tijdens het indoorseizoen. Terwijl zijn leeftijdsgenoten progressie blijven boeken, krijgt de Zwollenaar het gevoel dat hij stil staat in zijn ontwikkeling. Hij mist snelheid op de door hem zo geliefde 800 meter. “Tot juni verliep mijn jaar gewoonweg heel slecht”, is de PEC-atleet stellig. Maar dan breekt de zomer aan. Reining neemt het besluit om mee te doen aan wedstrijden over 1.500 meter en dat pakt goed uit. “Lichamelijk heb ik meer de bouw van een 800 meter loper, maar mijn eerste 1.500 meter liep ik al in vier minuten en zestien seconden. En qua indeling ging die race niet heel goed, dus er zat meer in.”

© Jan Burgman Fotografie

Met zijn tijd van 4:16 plaatst Reining zich voor de Nationale C-Spelen op de baan en dat is voor hem gelijk een belangrijk doel. “Ik ben toen meer gaan trainen voor de 1.500 meter. In langere blokken en met iets meer duurwerk.” Met succes, want in Amsterdam snelt hij naar een nieuw persoonlijk record (4:15,86) en wint zijn eerste nationale medaille. “Ik werd daar derde en toen wist ik zeker dat de 1.500 meter mijn onderdeel ging worden”, zegt de Zwolse atleet, die kort na het winnen van zijn bronzen plak opnieuw in actie komt. “Ik zou twee weken rust nemen, maar na een halve week werd ik gebeld om mee te doen aan een C-interland in Enschede. De nummers één en twee van het NK liepen daar namens Nederland, maar ik mocht uitkomen voor het regioteam Oost.”

In Enschede, waar ook Duitse atleten aan de start verschijnen, stijgt Reining boven zichzelf uit. Met een tijd van 4:12,72 klopt hij onder meer Nederlands kampioen Farhaan Abdi Ali. “Ik won daar zelfs die wedstrijd. Dat had ik echt nooit verwacht”, vertelt de Zwollenaar enthousiast. Met zijn zege eindigt het seizoen van Thomas Reining euforisch. Hij pakt drie weken rust en kan het niet laten om eind september bij de track Meeting in Wageningen een poging te doen om het clubrecord van PEC 1910 aan te vallen. “Ik zat nog 25 honderdsten van een seconde boven dat record, dus ik wilde in Wageningen graag een nieuw clubrecord voor C-junioren lopen.”

© Jan Burgman Fotografie

Met vlag en wimpel slaagt Reining in zijn missie. Hij noteert tussen de B-junioren een tijd van 4:09,38 en snoept daarmee nog eens drie seconden van zijn toptijd af. “Geweldig. Die 1.500 meter heeft echt mijn hele seizoen goed gemaakt”, aldus de pas 15-jarige atleet, die geen idee heeft waar zijn plafond ligt. “Ik train nu sinds kort ook één keer per week op Papendal, maar heb verder nog geen verwachtingen voor komend jaar. Uiteraard blijf ik mij focussen op de 1.500 meter. Al ben ik ook nog van plan om een 3.000 meter te gaan lopen. Maar nu staat eerst het cross-seizoen voor de deur. Daar heb ik ook weer zin in. Met mijn motivatie zit het in ieder geval wel goed.”

Atletiek, PEC 1910, Op stap met, Thomas Reining

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws