Op stap met hockeycoach Frank Geers

| 10-10-2019

In de rubriek ‘Op stap met…’ drinken wij een bakje koffie of een kopje thee met een sporter/trainer. Dit keer met Frank Geers. De 38-jarige hockeycoach is bezig aan zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke van de hockeydames van HC Zwolle. Daarnaast fungeert hij onder meer als hockeymanager op het Centre for Sports & Education en vervult hij de rol van bondscoach bij de damesploeg van Slowakije.

Met zijn armen over elkaar kijkt Frank Geers aandachtig naar de laatste trainingsoefening van een groep CSE-studenten. Mede door het ochtendzonnetje is het beeld op sportpark Het Hoge Laar bijna idyllisch te noemen, maar voor Geers is het dagelijkse kost. “Dit is geweldig”, stelt hij. “Als hockey jouw passie is, dan is de dag beginnen met lekker trainen toch heerlijk.” De ambitieuze hockeygoeroe daagt zijn leerlingen graag uit om het beste uit zichzelf te halen. En met die insteek werkt hij ook gedreven bij het sterkste damesteam van HC Zwolle.

“Het bevalt mij heel goed. Ik vind het een mooie uitdaging om met deze ploeg te werken. Het is een jong team, maar wel één met veel potentie”, aldus Geers, die sinds de zomer van 2017 bij HC Zwolle actief is als technisch directeur. En met ingang van het nog prille hockeyseizoen dus ook de rol van hoofdcoach op zich neemt. Daarmee volgt hij Roel Stofmeel op. “Roel is gewoon een hele goede coach. Als technisch directeur heb ik veel contact met hem gehad. En het afgelopen seizoen heeft hij - samen met Bart van Kersbergen - uitzonderlijk goed gepresteerd. De derde plaats van de damesploeg in de overgangsklasse was top.”

Frank Geers lijkt dus in een gespreid bedje te stappen. Met de nadruk op lijkt, want ook de nieuwe eindverantwoordelijk kent het dilemma van de Zwolse club. “Jaarlijks besluiten meerdere jonge spelers van rond de 19 jaar om in het westen te gaan studeren. En in het verlengde daarvan kiezen zij ervoor om te spelen voor een club dat uitkomt op een hoger niveau.” Geers is van mening dat HC Zwolle er alles aan moet doen om deze spelers te behouden voor de club. “En dan doel ik niet op het financiële aspect. Het moet eigenlijk zo zijn dat een speler per se voor HC Zwolle wil blijven spelen. Het moet meer ‘onze vereniging’ worden.”

© Jan Burgman Fotografie

De technisch directeur/hoofdcoach is zich ervan bewust dat het tijd kost om aan dat ‘ons-gevoel’ te werken. “HC Zwolle bestaat pas zeven jaar. Dat vind ik persoonlijk niet lang. Op het moment dat iedereen weet wat het beleid is en weet waar wij met de club naartoe willen, dan leidt dat tot rust. Tijd mag dan nooit een excuus zijn”, stelt een ambitieuze Frank Geers, die logischerwijs graag hogerop wil met HC Zwolle. “Na de derde plek van afgelopen seizoen is het eenvoudig om te zeggen dat wij dit jaar wel even de play-offs voor promotie halen, maar dat vind ik niet reëel.”

Er staat een nieuwe technische staf voor de groep en er zit het nodige vers bloed in de selectie. Volgens Geers is het daardoor lastig om op korte termijn succes te boeken. “En als je leeftijd-technisch naar de ploeg kijkt, dan kun je zeker stellen dat het middenkader ontbreekt. Om daar verandering in te brengen zou je een blik spelers uit het buitenland open moeten trekken, maar dat is geen optie. Op de eerste plaats is daar het geld niet voor en het druist bovendien in tegen het beleid van de club. Je haalt dan immers spelers zonder clubbinding binnen en tegelijkertijd ontstaat er minder ruimte voor de eigen jeugd.”

In de ogen van Geers is het allereerst zaak om een stabiele overgangsklasser te worden. “Natuurlijk is het goed om de ambitie te hebben om te promoveren naar de promotieklasse, maar een stap hogerop is in mijn beleving nog niet reëel. Je kunt immers geen dak bouwen als er geen fundering staat”, beweert de 38-jarige hockeyliefhebber, die ziet dat er veel kwaliteit in zijn ploeg zit. “Absoluut, maar als team zit er meer in. Individueel zijn we echt heel goed. Het is nu de kunst om ook een ander in zijn kracht te zetten.”

© Jan Burgman Fotografie

Na vier competitiewedstrijden staat de teller van de Zwolse damesploeg, onder leiding van Frank Geers, op twee overwinningen en twee nederlagen. “Als wij goed zijn, dan zijn wij echt heel goed. Maar als wij slecht spelen, dan kunnen wij ook heel ver door de ondergrens zakken. Daar ligt voor ons als staf een mooie uitdaging.” Een uitdaging waar Geers zijn hand niet voor omdraait. Hij wil er alles aan doen om zijn spelers en ploeg beter te maken en werkt ondertussen hard aan zijn eigen ontwikkeling als coach. Zo steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij in de toekomst op het hoogste niveau wil coachen.

“Ik doe eigenlijk niet aan carrièreplanning, want de sportwereld is opportunistisch. Binnenkant paal of buitenkant paal kan alles op zijn kop zetten. Voor nu ben ik heel blij met mijn huidige functie, waarin ik mij voldoende kan ontwikkelen. Wij hebben in ieder geval een traject voor meerdere jaren ingezet. En uiteraard maak ik het liefste als coach van HC Zwolle de stap hogerop, maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst bij een andere club aan de slag ga”, aldus een eerlijke Geers, die als bondscoach van de damesploeg van Slowakije weet dat het gras bij de buren niet altijd groener is. “Dan besef je weer hoe verwend we in Nederland zijn. Ik leer daar als coach om te gaan met beperkingen en dat is gigantisch leerzaam.”

Hockey, CSE, HC Zwolle, Frank Geers, Op stap met

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws