Ook Rugby Club Zwolle wil regiofunctie

| 11-10-2016

Het woord regiofunctie, dat hoor je in de Zwolse sportwereld steeds vaker. Rond voetbalclub PEC Zwolle zijn ze er mee begonnen, want zij willen graag de regio rond de stad aan elkaar verbinden. In het Landstede Sportcentrum zetten ze er aardig op in en ook de hockeyclub zoekt naar zo’n positie. Daar blijft het bij? Nee. Want ook Rugby Club Zwolle wil zich maar wat graag in dat rijtje voegen.

© Annet van Raalten

Lang leve de lol. Dat principe kenden ze bij Rugby Club Zwolle maar al te goed. De prestaties van het eerste herenteam waren voorheen wel belangrijk, maar wel in perspectief. Gezelligheid, lachen, lol, daar was het de meesten vooral om te doen. Vorig jaar werd het vlaggenschip van de club echter kampioen in de derde klasse en dus volgde er promotie naar de tweede klasse. Wederom, aangezien de voorgaande twee keren een retourtje derde klasse opleverden. Dit keer is er echter iets veranderd. Er wordt plots prestatief gedacht, in ieder geval bij routinier Daan van Rooijen. De dertigjarige rugbyer wil iets bewerkstelligen in Zwolle. “Er is qua mentaliteit wel een soort van verandering aan het plaatsvinden. We willen een hoger niveau aanbieden.”

De breedtesport blijft voor Rugby Club Zwolle het allerbelangrijkste, het moet een vereniging zijn waar iedereen terecht kan. Maar ook mensen die prestatief willen rugbyen moeten in Zwolle dus een podium krijgen. “In een stad als Zwolle moet plaats zijn voor rugby op een hoger niveau”, vindt Van Rooijen. “Nu zijn andere clubs uit onze regio toonaangevend, maar waarom zouden wij dat niet kunnen zijn? Wij willen een regiofunctie innemen. Ons tweede team is weer in ere hersteld en dat moet de kweekvijver voor het vlaggenschip worden. Jonge talenten kunnen daar terecht, maar ook oudgedienden die een stapje lager willen rugbyen. Zo moet ons algemene niveau omhoog gaan.”

© Annet van Raalten

De 30-jarige Van Rooijen is druk met de club. Hij speelt in het eerste team en is daarnaast ook actief als penningmeester. Rugby Club Zwolle gaat hem aan het hart en hij hoopt dan ook dat de club in de tweede klasse blijft. Dat zou het eerste stapje naar een regiofunctie zijn. “Ik wil niet zeggen dat we over een aantal jaren in de ere- of eerste klasse spelen, maar wel op een wat hoger niveau. Dit seizoen zou ik ook zeker mijn geld inzetten op handhaving, want wij zijn fysiek sterker dan een paar jaar geleden en daardoor houden we het allemaal langer vol. Wij gaan zeker genoeg winstpunten halen om erin te blijven”, aldus Van Rooijen.

Rugby Club Zwolle, Rugby

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws