‘Ontlopen van de play-outs wordt heel lastig’

| 12-01-2018

Coniche Topvolleybal Zwolle begint zaterdag aan een immense klus: het ontlopen van de strijd tegen degradatie. Daarvoor moet het drie ploegen onder zich houden, terwijl het resterende programma een aantal pittige potjes kent. “Het ontlopen van de play-outs wordt heel lastig”, zegt coach Gerard van Vliet dan ook.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Het ontlopen van de play-outs, dat is voor Topvolleybal Zwolle de komende weken het aller-, aller-, allerbelangrijkste. Een abc’tje is dat echter niet, want de Zwollenaren moeten flink aan de bak om dat doel daadwerkelijk te realiseren. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg, staat de ploeg op een achtste plaats en dat is in principe een plaats te laag. “We moeten er drie onder ons houden om de play-outs te ontlopen”, weet Van Vliet. “Dat wordt heel erg spannend, want Inter Rijswijk, Zaanstad en wij staan binnen een punt van elkaar. En je wil niet in die play-outs terechtkomen.”

Topvolleybal Zwolle staat op de huidige positie door een wisselvallig verloop van de eerste seizoenshelft. Er waren hoge pieken, maar ook diepe dalen. Een kansloze nederlaag tegen Taurus werd gevolgd door een punt tegen Dynamo, maar ook waren er knappe zeges op concurrenten Zaanstad en Inter Rijswijk. “We kwamen goed uit de startblokken, maar kenden daarna een fluctuerende periode. Het ene moment stond je met trots te kijken en het andere moment zat het er totaal niet in. Je kunt zeker stellen dat het wisselvallig was”, weet Van Vliet, die beseft dat ook de situatie rond de zieke Tobias (12) invloed had. “Dat heeft veel impact op ons gehad en maakt alles ook heel relatief. We hebben gelukkig mooie dingen voor hem kunnen doen.”

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Sportpsycholoog
Om het tweede stuk van het volleybaljaar goed in te gaan, werd er in de kerstvakantie niet alleen op de vloer gestaan. Er was een sportpsycholoog in touw, om samen met de groep tot nieuwe inzichten te komen. Er werd dus gepraat, veel gepraat. “Zoiets is altijd nodig, vind ik. Het blijft teamwerk. Om tot een goede prestatie te komen, is er meer nodig dan alleen een bal raken. Je moet het samen doen en dus is het belangrijk om dichter bij elkaar te komen, elkaar te leren begrijpen en eventuele frustraties uit te spreken. Ik denk dat het ons goed heeft gedaan”, vertelt Van Vliet, die voorlopig nog geen beroep kan doen op de geblesseerde Jonas Mulder.

De laatste periode van de competitie begint voor Topvolleybal Zwolle zaterdag met een thuiswedstrijd tegen SV Land Taurus. Daarna volgen er nog wedstrijden tegen Dynamo, Lycurgus, Vallei Volleybal Prins en Advisie/SSS. Geen makkelijk programma en dat weten de volleyballers maar al te goed. “Niets is onmogelijk, dus we gaan gewoon iedere wedstrijd spelen om te winnen. We hebben al bewezen dat we tegen goede tegenstanders een goede wedstrijd kunnen spelen, maar het wordt moeilijk. We hebben er wel heel veel zin in en hopen er zaterdag weer een gave wedstrijd van te maken.”

Volleybal, Topvolleybal Zwolle, Gerard van Vliet

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws