Onder de loep: Loopbaan Chris van der Meulen

| 31-10-2019

Chris van der Meulen stopt ermee. Wat zeg je? Ja, echt waar. Chris van der Meulen stopt ermee. Hij weet het zelf al bijna een jaar, maar sinds het weekend is het wereldkundig. Berkum moet na dit seizoen verder zonder haar clubicoon. Reden genoeg om samen met de persoon in kwestie zijn mooie loopbaan onder de loep te nemen.

Het debuut: Scoren tegen Nieuwleusen
Op 17-jarige leeftijd maakt Chris van der Meulen al deel uit van de hoofdmacht van Berkum, de club waar hij bijna zijn hele leven voor speelt. Hij maakt even een uitstapje naar de C1 van FC Zwolle, maar keert al snel terug. En dan volgt binnen een paar jaar zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal. Hij weet het nog als de dag van gisteren. “Het was tegen Nieuwleusen en ik scoorde direct. Mijn vrouw komt uit Nieuwleusen, dus daarom blijft je dat bij. Het was een mooie start, maar uiteindelijk werd het een stroef begin. Ik heb een bloedafwijking en daarom werd op een gegeven moment mijn milt verwijderd.”

Van der Meulen gaat al snel na die ingreep weer aan de bak en lijkt helemaal klaar om de Zwolse velden te veroveren. Maar dan gaat het wéér mis. Van der Meulen loopt een kruisbandblessure op en is daardoor lang uit de roulatie. “Op dat moment dacht iedereen eigenlijk dat het een leven vol blessureleed zou worden. Ik had toen zelf ook niet gedacht dat ik tot mijn 36ste zou voetballen”, lacht de aanvaller, die in die periode wel de band met de club ziet groeien. “Ik herinner me nog een tripje naar Sardinië, daar word ik nog wel eens op aangesproken. Daar werd ik toegesproken, dat ik vooral mijn tijd moest nemen en dat het daarna goed zou komen. Dat schept een band. De club is er echt voor mij geweest.”

Promoveren tegen DOVO
Het is het seizoen 2005-2006 als Van der Meulen en Berkum samen het eerste, echte hoogtepunt beleven. Door een ijzersterke derde periode plaatst de Zwolse club zich voor de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse en daarin haalt het de finale. “Moesten we tegen het grote DOVO”, weet Van der Meulen nog. “Ik was de topscorer, maar werd in die finale gepasseerd door trainer Hennie in ’t Hof. In een interview met RTV Oost zei hij toen dat hij mij iets wilde leren. Ik was daar zo boos om. Hoe kun je in zo’n wedstrijd de topscorer nou op de bank zetten? Nu kan ik heel goed met Hennie hoor. Maar op dat moment was ik heel boos.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het loopt allemaal prima af, want Berkum krijgt het voor elkaar om DOVO te verslaan. Eerst komen de Zwollenaren op achterstand, maar weten het tij alsnog te keren. Het duel eindigt in 1-2, met onder andere een assist van invaller Van der Meulen. Voor het eerst in de clubhistorie promoveert Berkum naar de hoofdklasse, op dat moment het hoogste amateurniveau van Nederland. “Het was echt geniaal”, glimlacht Van der Meulen breeduit. “De mooiste wedstrijd uit de clubhistorie, in ieder geval voor mij. De ontlading was ook enorm. Volgens mij hebben we het meerdere keren gevierd. ’s Avonds in de kantine werd het laat, maar de vrijdag daarna zijn we het nog een keer gaan vieren. Dat liep helemaal uit de hand, haha.”

Twee keer degraderen
Dieptepunten zijn er ook, dat kan niet anders als je liefst negentien jaar in een elftal voetbalt. Zo ziet hij van dichtbij dat broer Marc zijn kruisband scheurt. “Toen heb ik wel een traantje gelaten. Ook heeft er een keer iemand een hartaanval gehad. Dat was heel heftig”, weet Van der Meulen, die op sportief vlak twee keer degradeert met Berkum. In het seizoen 2006-2007 gaat het mis en in 2014 daalt de club wederom af. “Die tweede keer was het echt een beetje de wet van Murphy. Alles ging mis, terwijl ik op de laatste speeldag nog dacht dat we het gingen redden. Niet dus.”

Arno Hoekstra
Drie kinderen, de jaren die beginnen te tellen, Van der Meulen houdt in 2016 niet voor mogelijk dat hij nog eens in een tweede jeugd komt. Dat is echter wel het geval. Vooral omdat trainer Arno Hoekstra voor de groep komt te staan. Die dringt zo bij hem door dat hij iedere week een extra training draait. “Hij zei, je moet een extra training gaan doen. Ik dacht, die is gek. Toch ben ik het gaan doen en het heeft echt effect gehad. Ik ben zelfs mee gaan verdedigen, dat deed ik nooit. Afgelopen zaterdag nog, toen we tegen Purmersteijn met tien man kwamen te staan. Ik ging overal voor lopen. Dat heeft Arno wel teweeggebracht. We hebben echt een klik.”

Met Hoekstra beleeft Van der Meulen nog twee schitterende jaren. Onder Willem Brouwer loopt Berkum promotie naar de hoofdklasse net mis, maar een jaar later, in 2017, is het toch feest. Op het veld van Bennekom pakt Berkum de titel, het eerste en zeer waarschijnlijk enige kampioenschap voor Van der Meulen. “Dat maakt het toch wel een beetje af he?”, lacht de buitenspeler maar weer. “Via de nacompetitie is mooi, maar via een kampioenschap is het mooiste. Het jaar daarna deden we tot op de laatste speeldag nog mee in de hoofdklasse, dus dat was prima. Onder Willem Brouwer waren het echt leuke jaren, maar lukte het net niet. Een jaar later gelukkig wel.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het afscheid
En nu, nu is Van der Meulen ineens bezig aan zijn laatste seizoen als speler van Berkum. Het zal een rare gewaarwording zijn als de Zwollenaar ineens niet meer langs de lijn raast. Van der Meulen hoopt het positief af te sluiten, maar weet ook dat het zo een kleurloos afscheid kan worden. “Het wordt dat, of een afscheid in de subtop. Robin van Persie zei het bij zijn afscheid mooi: 'Natuurlijk wil je afscheid nemen met een prijs, maar dat is weinigen gegeven. Mijn hele carrière is eigenlijk een prijs.' En zo is het wel.”

VV Berkum, Voetbal, Chris van der Meulen, Onder de loep

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws