Olympisch BRONS voor Lotte van Beek

| 16-02-2014

Lotte van Beek heeft zondag op de Spelen in Sotsji een bronzen medaille gewonnen. De 22-jarige Zwolse snelde op de 1.500 meter naar de derde tijd: 1.54,54. Het goud ging naar Jorien ter Mors. De Twentse, die ook bij shorttrack in actie komt, noteerde al in de negende rit de beste tijd: 1.53,51. Ireen Wüst, de Olympisch kampioene van 2010 en de gedoodverfde winnaar, beet zich in de vijftiende rit stuk op de tijd van Ter Mors. Met 1.54,09 pakte ze wel de zilveren medaille.

Met 1.53,51 zette Ter Mors een nieuw Olympisch record én een persoonlijk record neer. Het oude Olympische record stond op naam van Anni Friesinger (1.54,02 in 2002). Ter Mors had haar vorige PR dit seizoen bij de World Cup in Berlijn neergezet (1.54,88). Dankzij Lotte van Beek was het podium voor de derde keer op deze Spelen volledig Nederlands. De vierde Nederlandse vrouw, Marrit Leenstra, werd vierde. Ze finishte in 1.56,40. Eerder was het podium bij de 500 en 5.000 meter mannen bezet door drie Nederlanders. Het is wel de eerste keer in de historie dat er drie Nederlandse vrouwen op het podium staan.

Lotte van Beek reed haar bronzen race op de schaatsmijl met één ding in het achterhoofd: “Ik wil een medaille, en dat is gelukt. Ik ben hartstikke blij”, jubelt de schaatsster voor de camera van de NOS. De pijlsnelle tijd van Jorien ter Mors bracht Van Beek tijdens de wedstrijd niet van de wijs. “Als je start, ga je niet voor brons, zo ben ik niet. Ik ga voor goud. Maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat er hard wordt gereden. Uiteindelijk ben ik hartstikke tevreden.” Ze nam tevens revanche voor haar - naar eigen zeggen - teleurstellende vijfde plaats op de 1.000 meter. “Ik baalde toen een beetje, omdat ik voelde dat er meer in zat”, aldus Van Beek. “Ik ben blij dat ik het nu wel kan laten zien, en ook met een goede race.”

Schaatsen, Olympische Spelen, Lotte van Beek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws