NK-titel is voor Van der Vegt een opstapje

| 23-02-2017

Tot ieders verbazing pakte squasher Henrico van der Vegt (16) een dikke anderhalve week geleden de Nederlandse titel in de B-categorie. Hij versloeg onder andere de als eerst geplaatste Jurriën Smeets en dat terwijl hij net terugkwam van een hamstringblessure. Het zorgde voor euforie, maar ook weer niet teveel. Van der Vegt heeft namelijk een groter doel: professional worden.

Als je zestien jaar bent en op het Nederlands kampioenschap voor senioren al de nodige squashers achter je laat, ja dan doe je er toe. Van der Vegt kreeg het voor elkaar en liet daarmee van zich horen. De Zwollenaar deed vorige week in Zoetermeer mee in de B-categorie, waarin hij 31 collega’s het nakijken gaf. Hij won onder andere van de nummer één van de plaatsingslijst. “Ik zei vooraf tegen mijn moeder dat ik die wedstrijd niet zou winnen. Het was de eerste wedstrijd van het toernooi en fysiek was ik nog niet optimaal. Toch won ik, eigenlijk wel verrassend. Dan moet je doorgaan en dat lukte me goed”, blikt Van der Vegt nog een keer terug op het behalen van de Nederlandse titel.

Uiteraard werd het winnen van het kampioenschap gevierd, maar Van der Vegt wil ook door. Want de squasher, die eerder leerling op het Centre for Sports & Education was, heeft duidelijke doelen voor zichzelf gesteld. Hij is pas zestien jaar, maar aan ambitie geen gebrek. “Natuurlijk wil ik uiteindelijk graag bij de top-20 van de wereld horen. Als ik het nu bekijk, dan wil ik in ieder geval voor de top-100 gaan. Dat moet kunnen, want binnen Europa win ik van de nummers één en drie uit mijn leeftijdscategorie.” Geen gekke gedachte, want in principe zijn dat de tegenstanders waar hij in de toekomst ook van moet winnen. Als ze blijven squashen natuurlijk. Het is voor lang niet iedereen weggelegd om professional te worden.

Van der Vegt gaat er wel voor om zijn brood met de sport te verdienen. Hij volgt bij Landstede een studie Sport en Bewegen, maar combineert dat nog steeds met de sport. ‘s Morgens trainen, daarna aan de studie, in grote lijnen is dat zijn leven. Alles om uiteindelijk het grote circuit in te gaan. “Je moet dan meedoen aan de PCA World Tour, dat zijn de grootste wedstrijden. En er zijn ook wel wat kleinere toernooien. Als je die wint, dan kun je er goed van leven. Dat is zeker wat ik wil”, geeft Van der Vegt aan. Voor de aankomende periode is het hoofddoel om mee te doen aan het EK onder 17 jaar in Praag. “En het Nederlands kampioenschap onder 17 jaar. Daar wil ik ook winnen.”

CSE, Squash Zwolle, Squash, Henrico van der Vegt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws