Nikita Artamonov is terug in eigen stad

| 20-10-2017

Nikita Artamonov is geboren en getogen in Zwolle. Toen hij eenmaal de leeftijd had om te volleyballen sloot hij zich aan bij VC Zwolle, waar hij de hele jeugdafdeling doorliep. Na een periode in het tweede team volgde een uitstap naar Rotterdam, maar inmiddels is de 19-jarige spelverdeler terug in de stad. Hij maakt deel uit van Coníche Topvolleybal Zwolle. “Er is hier weinig veranderd hoor”, lacht Artamonov.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Zijn achternaam doet vermoeden dat Artamonov niet alleen over Nederlands bloed beschikt. Hij werd geboren in Zwolle, maar heeft inderdaad ook Russische roots. Zijn vader is afkomstig uit Rusland en kwam in de jaren negentig vanuit Leltland naar Zwolle om te volleyballen. Daar werd zoon Nikita geboren en ook hij raakte al snel besmet met het volleybalvirus. “Ik heb altijd voor Zwolle gespeeld en ken iedereen binnen de club. Ik weet dat mijn vader er heeft gespeeld, maar dat is echt heel lang geleden. Dat heeft ook niet echt een rol in mijn keuze gespeeld”, vertelt Artamonov. De jonge spelverdeler maakte de keuze zelf en dat kwam vooral voort uit het feit dat ARBO Rotterdam degradeerde. Daardoor was hij op zoek naar een nieuwe club.

Jelle Hilarius sprong daar handig op in. Artamonov is net als diagonaal Hilarius een fervent beachvolleyballer en de twee kwamen elkaar in dat circuit tegen. “Jelle vroeg of ik nog een nieuwe club zocht en dat was het geval. Ik ben vervolgens een keer mee gaan trainen, om te kijken of het beviel. Uiteindelijk ben ik mee blijven trainen en ben ik teruggegaan naar Zwolle”, vertelt Artamonov, die daarmee dus terugkeerde op het oude nest. Oude jongens krentenbrood, want er is in Zwolle maar weinig veranderd. “Dezelfde vereniging, dezelfde mensen, dat is allemaal niet anders. Het is mijn clubje. Ik woon nu weer bij mijn ouders in Zwolle, dus het is allemaal mooi dichtbij.”

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Ook op sportief vlak gaat het allemaal prima. Met het team dan, want Topvolleybal Zwolle won de eerste twee wedstrijden zonder setverlies. Eerst werd Advisie/SSS op een nederlaag getrakteerd en daarna was Inter Rijswijk aan de beurt. Een puike start, maar voor Artamonov pakte het toch iets anders uit. Hij moet voorlopig collega-spelverdeler Joshua Lynch voor zich dulden, waardoor hij tijdens wedstrijden vaak vanaf de zijkant toekijkt. Hij is dan ook duidelijk in zijn korte termijnvisie. “Ik wil eerste spelverdeler worden, want nu is Joshua dat nog. Om dat te bereiken, moet ik vooral veel trainen. We trainen nu vier keer in de week en dat moet uiteindelijk genoeg zijn.”

Na de twee winstpartijen staat zaterdag de eerste echte test op het programma: Orion-thuis. Een absolute topploeg, die na twee wedstrijden ook nog over het volle pond beschikt. Artamonov: “SSS en Inter Rijswijk zijn middenmoters, denk ik. Met Orion treffen we de top, dus het is mooi om te zien hoe we daar tegen spelen. Het wordt een zware en pittige pot, waarin we pas echt gaan zien hoe en wat. Ik ben benieuwd.”

Volleybal, Topvolleybal Zwolle, Nikita Artamonov

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws