Nieuwe zege en clubrecord voor PEC Zwolle

| 09-12-2017

PEC Zwolle heeft zaterdagavond opnieuw een overwinning geboekt. Op bezoek bij Excelsior in Rotterdam kwamen de Zwollenaren een dreun direct na rust te boven: 1-2. Mustafa Saymak en Younes Namli tekenden voor de Zwolse treffers. “Knap dat de jongens weer terugkomen na een achterstand”, constateert PEC-trainer John van ‘t Schip tevreden. De zege leverde Zwolle een clubrecord op, want er is nu in zes achtereenvolgende uitwedstrijden niet verloren.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In de eerste helft had PEC Zwolle het veldoverwicht, zonder tot veel grote kansen te komen. De basis-elf kende enkele verrassingen, met Rick Dekker centraal achterin, Erik Bakker op het middenveld en Terrel Ondaan in de spits. In de openingsfase waren Youness Mokhtar en Ondaan gevaarlijk, maar Excelsior-keeper Theo Zwarthoed stond beide keren op de juiste plek. Zwolle had veelvuldig de bal, maar het tempo was niet hoog genoeg om eenvoudig door de Kralingse defensie te voetballen. Wel had Zwolle via Mokhtar vlak voor rust nog een grote kans, maar zijn schot werd door Zwarthoed knap uit de verre hoek geranseld. “We hadden een paar goede mogelijkheden waarin we konden scoren”, analyseert Terrel Ondaan.

Direct na rust, na amper dertig seconden spelen, kreeg Excelsior een strafschop, na een overtreding van Dirk Marcellis op Mike van Duinen. De Zwolle-verdediger raakte daarbij geblesseerd aan zijn knie. Van Duinen schoot de bal hard en hoog door het midden van het doel. Direct daarna was het alweer gelijk. Mustafa Saymak stond op de juiste plek om een voorzet van Ryan Thomas binnen te werken. Het leek verdacht veel op buitenspel, maar scheidsrechter Manschot keurde de treffer goed. “Ik was nog onderweg, toen was de penalty al gegeven. Gelukkig kwamen we sterk terug”, zegt Van ’t Schip.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het was het startsein voor een leukere tweede helft. Saymak en Mokhtar zagen hun schoten voorlangs gaan, terwijl Zakaria El Azzouzi Diederik Boer op zijn weg vond na wegglijden van Bram van Polen. Dat gebeurde allemaal voordat Younes Namli mocht aanleggen voor een vrije trap. Zijn poging, vanaf de rand van het strafschopgebied, ging er met een krul over de muur bijzonder fraai in. Het betekende na 65 minuten spelen dat Zwolle deze avond voor het eerst op voorsprong kwam in Rotterdam. Excelsior had nog een aardige mogelijkheid via Hachim Faik (poging van afstand recht op Boer af), maar echt in gevaar kwam de formatie van trainer John van ’t Schip niet meer. Helemaal nadat Stanley Elbers in de slotfase met een rode kaart werd weggestuurd door de arbitrage.

Toch was het nog even billenknijpen in de slotfase, toen Mike van Duinen met zijn inzet de paal raakte. “In de slotfase kwamen we goed weg. We kunnen ons nu gaan concentreren op AZ”, besluit John van ’t Schip, die Shaquille Woudstra in de blessuretijd nog liet debuteren. Dinsdag komt PEC Zwolle alweer in actie. In het MAC³PARK Stadion wacht dan het competitieduel met AZ. De aftrap is om 20.45 uur.

Wedstrijdstatistieken:
Excelsior: Zwarthoed, Massop, De Wijs, Mattheij, Fortes, Koolwijk, Messaoud (69. Bruins), Faik (85. Hadouir), Van Duinen, El Azzouzi (69. Caenepeel)

PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Dekker, Van Polen, Bakker, Thomas, Namli (89.Marinus), Saymak, Mokhtar (90+3. Woudstra), Ondaan (85. Israelsson)

Scoreverloop:
48. 1-0 Mike van Duinen (strafschop)
49. 1-1 Mustafa Saymak
65. 1-2 Younes Namli

Gele kaarten:
Jeffry Fortes, Mike van Duinen, Jinty Caenepeel, Ryan Koolwijk (Excelsior)

Rode kaart:
Stanley Elbers (Excelsior, 2x geel)

Scheidsrechter:
Jeroen Manschot

Toeschouwers:
4.069

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, John van 't Schip, Terell Ondaan

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws