Nieuwe start voor Bas Tietema na zwaar jaar

| 24-12-2018

Als Bas Tietema (23) in de Ster van Zwolle een goede prestatie neerzet, lijkt hij een mooi wielerjaar tegemoet te gaan. Maar schijn bedriegt, want al snel krijgt de Zwollenaar te maken met fysiek ongemak. Het resulteert in een bewogen jaar, waarin Tietema afscheid moet nemen van zijn wens: een bestaan als profrenner.

© Jan Burgman Fotografie

De wielrenner heeft jarenlang de grote wens om ooit deel uit te maken van het profpeloton. Als jonge jongen rijdt hij voor de opleidingsploeg van BMC, speelt in veel wedstrijden een mooie rol en het lijkt wachten op de volgende stap. In 2016 besluit hij naar het Ierse An-Post te gaan en in dat shirt blijven de prestaties goed. Zo wordt hij derde op het NK tijdrijden voor beloften, rijdt hij hard in de Alsace, waardoor Tietema nog altijd zijn droom houdt. Maar als An-Post stopt en Tietema noodgedwongen overstapt naar BEAT Cycling, verandert er veel. In eerste instantie niet, want de start is zogezegd goed.

Tietema rijdt in de Ster van Zwolle voor het eerst in de kleuren van BEAT en komt in de finale tot een elfde plaats. Even daarna pakt hij in de topcompetitie zelfs de bolletjestrui, terwijl hij nou niet per se bekend staat als klimmer. “Dat verbloemde uiteindelijk veel. Mensen kennen de bolletjestrui van de Tour de France en dus maakt dat indruk. Ik had dat eigenlijk te danken aan één wedstrijd”, weet Tietema nu. Want de bolletjestrui lijkt leuk, maar al snel gaat het minder. In de daaropvolgende wedstrijden moet hij binnen de kortste keren lossen, heeft hij amper energie om zich terug te knokken en is het wielrennen ineens een stuk minder leuk. De grote vraag is: wat is er aan de hand?

© Jan Burgman Fotografie

Gissen naar de oorzaak
Het loopt niet meer en gedurende het seizoen komt het ook niet meer goed. Tietema ondergaat de ene na de andere medische test, om zo zijn fysieke malheur te duiden. Geen onderzoeker weet de vinger op het probleem te leggen, tot wanhoop aan toe. Het fietsen wordt vervelend en bijna een last. “Dat je niet weet waardoor het komt, dat is het meest frustrerend”, vindt Tietema. “Op een gegeven moment was het gewoon vervelend dat ik nog moest rijden. Zoals in de Slag om Norg, waarin ik al vroeg in de problemen kwam. Je doet wat je kan, maar merkt dat het gewoon niet gaat. Dat is heel erg lastig, waardoor je soms geen zin meer hebt. Het werd een hele zoektocht naar de oorzaak en niemand wist wat er was.”

Het mondt sportief gezien uit in een bijzonder zwaar jaar. Vermeldenswaardige resultaten rijdt Tietema niet meer en als klap op de vuurpijl krijgt hij te horen dat BEAT zijn contract niet verlengt. Logischerwijs is hij even niet de vrolijke en openstaande Tietema. “Dat heeft mijn omgeving wel gemerkt”, denkt de wielrenner. “Wat dat betreft heb ik wel geluk. Als het goed gaat, zijn mijn ouders kritisch en houden ze mij met beide benen op de grond. Maar als het minder gaat, dan zijn ze er voor me, willen ze dat ik goed in mijn vel zit en weer plezier krijg in wat ik doe. Mijn vrienden en fysiotherapeut zijn ook belangrijk geweest. Zij weten hoe hard ik kan fietsen, dat hebben ze eerder gezien. Ze steunen me.”

Toch lukt het Tietema niet om los te komen van de problemen en dus zoekt hij afleiding. Na het seizoen voetbalt hij in de zaal, doet hij wat andere sporten, maar de fiets raakt hij niet aan. Ook is de Zwollenaar actief voor het Fonds Gehandicaptensport. “Zij boden aan om wat meer te gaan doen en dat was hartstikke mooi. Ik ben heel blij dat ik me in heb kunnen zetten voor het goede doel, dat was toch wel een soort van succesje”, lacht de fietser, die gemengde gevoelens overhoudt aan het vertrek bij BEAT. “Natuurlijk, ik heb gewoon een slecht seizoen gereden, dat is geen punt. Het is hun ploeg, dus helemaal terecht dat ze het voor volgend jaar niet zien zitten. Ze zeiden dat het misschien verstandig was om een stapje terug te doen, maar daar was ik het niet mee eens. Het was op basis van redenen die ik tot 1 januari niet kan noemen.”

© Jan Burgman Fotografie

De IJsselstreek
Een nieuwe start maakt Tietema wel en hij doet qua niveau toch een stap terug. Kort na het bericht van BEAT neemt wielervereniging De IJsselstreek contact met hem op en Tietema besluit om voor de regionale ploeg te gaan fietsen. “Er is nu een verklaring voor mijn lichamelijke problemen, dat is een ingewikkeld verhaal met witte bloedcellen. Bij De IJsselstreek wil ik meer vanuit de rust en het plezier gaan fietsen, in plaats van het constante moeten.” Wat dat betreft doet hij al een stap terug, want het trainen in blokken is even passe. “In mijn beste tijd trainde ik twee uur per dag, zonder blokken. Dat doe ik nu ook weer. Ik ben het fietsen weer rustig aan het opbouwen en het voelt goed.”

Feit blijft dat Bas Tietema een stap terug moet doen en dus zijn wens, die van het worden van prof, los moet laten. Maar ergens in het achterhoofd blijft het spelen. Zeg nooit, nooit. “Ik heb nog steeds wel ergens iets zitten, maar het is nu niet realistisch om te zeggen dat ik volgend jaar ineens prof ben. Wat ik wel weet: als ik goed ben, kan ik hard fietsen. Ik wil eerst het plezier in het fietsen terugkrijgen en wedstrijden rijden. Daarin was het een zwaar jaar. Daarnaast word ik ouder en ben ik ook meer naar de maatschappelijke dingen aan het kijken. Maar nee: het is niet helemaal uit mijn hoofd.”

Meer Kerstinterviews:
- Arne en Sarah-Lynn: Sportkoppel van 2018!
- Mieke van der Sloot is nog niet klaar bij Swol
- Hilarius en Van Noorden: ‘Tobias hoort bij ons’
- Lodeweges geniet, maar vergeet PEC niet
- Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’
- Van Bergen: ‘Alle indicatoren staan op groen’

Wielrennen, Bas Tietema, Kerstinterviews 2018

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws