‘Niet te snel gaan liggen, maar doorgaan’

| 12-08-2014

De PEC-spelers Ben Rienstra, Maikel van der Werff, Rick Dekker en Boy de Jong hebben dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan de Zwolse Voetbaldagen. Tot groot enthousiasme van de 96 enthousiaste F-, E- en D-pupillen, die van maandag tot en met woensdag op de velden van SVI werken aan hun techniek. “De energie en het fanatisme is geweldig om te zien. Heel mooi om op deze manier hun dag te maken”, zegt Ben Rienstra.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Volgens mede-organisator Johan Warmelink is het driedaagse voetbalevenement op sportpark De Siggels een groot succes. “Je ziet gewoon dat de kinderen met volle teugen genieten. Daarnaast is de komst van hun voorbeelden natuurlijk de kers op de taart. Bij aankomst van de Zwolle-spelers scandeerden zij ‘Zwolle, Zwolle, Zwolle!’, dat zegt natuurlijk alles.” Naast de komst van de PEC-spelers worden de kinderen tijdens de Zwolse Voetbaldagen verblijd met diverse voetbalactiviteiten. “Techniek, tactiek, verdedigen, aanvallen en omschakelen, echt alles komt aan bod. Zolang het maar met een bal en in partijvorm is”, vertelt Warmelink.

Naast alle voetbalactiviteiten is de Champions League ook nagebootst en spelen alle kinderen voor gerenommeerde topclubs als Real Madrid, Barcelona en Manchester United. “Meedoen is echter belangrijker dan winnen”, geeft de mede-organisator aan. “Daarom krijgt iedereen een officieel certificaat.” De SVI-pupillen Wytze Halfwerk (8) en Rens van Bruggen (8) zijn twee van de 96 kinderen die deelnemen aan de Zwolse Voetbaldagen. Aanvaller Rens hoopt vooral zoveel mogelijk te leren. “Ik wil beter leren aanvallen en schieten, daar helpen de trainers goed bij. Het is ook heel leuk om echte profs van dichtbij mee te maken en te vragen om tips.” Wytze vult zijn teamgenoot aan: “Je mag ze van alles vragen en leren je allerlei handige dingen. Je moet bijvoorbeeld niet te snel gaan liggen of huilen, maar gewoon doorgaan.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Dat de pupillen zonder schaamte van alles durven te vragen, daar kwam Ben Rienstra vrij snel achter. “De kinderen vragen echt heel uiteenlopende dingen. Over voetbal, maar ook over privézaken. Zo vroeg een jongentje uit het niets of ik een vriendin heb. Van die brutaliteit kan ik wel genieten. Dat is een keer wat anders dan de vragen van een verslaggever”, lacht de PEC-speler. Verdediger Maikel van der Werff benadrukt vooral het maatschappelijk belang. “Dat staat natuurlijk voorop. Lekker sportief bezig zijn en voetballen met je vriendjes, zo ben ik ook ooit begonnen.” Van der Werff merkt wel op dat de pupillen net wat meer competitief worden als hij hun kant op kijkt. “Ze kijken tegen je op en willen bewijzen dat ze goed kunnen voetballen, dan lopen ze net een stapje harder. Zolang iedereen maar sportief blijft, dat is het belangrijkst.”

Voetbal, SVI, Sportpark De Siggels, PEC Zwolle, Maikel van der Werff, Zwolse Voetbaldagen, Ben Rienstra, Rick Dekker, Boy de Jong

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws