Nick Oudendag: ‘Beter presteren dan ooit’

| 05-10-2016

Nick Oudendag is terug in de Dutch Basketball League. En dat mag iedereen weten. Althans, de 29-jarige center schreeuwt het niet van de daken, maar hij kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe basketbalseizoen. “Ik ben erg blij met deze kans bij Landstede Basketbal in Zwolle.” Het zijn de woorden van een getergde Oudendag. “In de afgelopen periode heb ik een boel pech gehad, maar vooral mentaal heb ik veel in mijzelf geïnvesteerd. Ik wil heel graag weer lekker basketballen.”

Als ervaren speler hoeft Nick Oudendag niet lang na te denken om het mooiste moment uit zijn carrière tot dusver aan te stippen. “Dat is zonder twijfel de kwalificatie voor het Europees kampioenschap”, stelt de 2.10 meter lange center, die in augustus 2014 historie schreef met Oranje. Nederland, met Oudendag in de gelederen, wist zich immers voor het eerst sinds 1989 voor een EK te plaatsen. “Niet alleen de kwalificatie was bijzonder, maar ook het team van toen en de twee maanden die we met elkaar hebben doorgebracht. Als het tv-programma ‘Andere Tijden Sport’ over twintig jaar nog bestaat, dan komt deze ploeg zeker aan bod.” Tot grote verbazing van Oudendag werd hij in de zomer van 2015 echter niet opgenomen in de EK-selectie. De geboren Gelderlander, destijds uitkomend voor het Duitse Essen, zat zelfs niet in de voorselectie. “Het enige dat ik bondscoach Toon van Helfteren toen heb gevraagd is of ik een kans in de voorselectie kon krijgen, maar jammer genoeg heb ik die niet gekregen.”

Het mislopen van het EK was voor Nick Oudendag een flinke domper. “Ik voelde mij afgeschreven en besloot zelfs om te stoppen met basketballen.” Oudendag ging aan de slag als supporterscoördinator bij de Arnhemse voetbalclub Vitesse. “Ik heb drie maanden met de harde kern van Vitesse te maken gehad, met als absoluut hoogtepunt het Europacup-duel uit tegen Southampton. Maar verder was het vooral een kantoorbaan en dat bleek niet helemaal mijn ding”, vertelt de 29-jarige Oudendag, die door Randy Wiel werd warm gemaakt voor een basketbaltrip van drie maanden in Beijing. “Die periode in China was hartstikke leuk. Ik kreeg mijn plezier in het spelletje terug.” De waakvlam wakkerde aan en Oudendag sleepte, na een kortstondig verblijf bij BV Batouwe in Bemmel, een contract bij het Franse Vitré Basketbal uit het vuur.

“In dat avontuur in Frankrijk had ik heel veel zin, maar helaas werd de coach al snel vervangen door een Servische coach en die nam twee Servische spelers mee. Daar werden een Amerikaan en ik het slachtoffer van.” Een nieuwe tik voor de oud-international, die echter niet bij de pakken neer ging zitten. “Een Oudendag laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Dus ik ben aan het werk gegaan in een magazijn in Duiven. Daar heb ik alleen maar kabels lopen sjouwen, om geld te verdienen voor deelname aan de Eurobasket Summer League in Las Vegas.” In Las Vegas deed de basketballer een nieuwe ervaring op, werkte aan zijn fitheid en uiteindelijk moest dat resulteren in een telefoontje van een nieuwe club. Dat belletje kwam er. “Ik heb allereerst een gesprek met coach Herman van den Belt gevoerd en dat gaf een goed gevoel. Daarna zijn wij verder in gesprek gegaan en nu sta ik hier”, aldus Nick Oudendag.

De eerste indruk van zijn nieuwe club is goed. “Ja, in de voorbereiding is iedereen natuurlijk nog lief, leuk en aardig tegen elkaar. Maar ik denk dat de basis goed is. We hebben een jong team met intelligente, stabiele spelers”, zegt de oudste speler in de selectie van Landstede Basketbal. “Het kan best zijn dat de jonge spelers mij als een voorbeeld zien, alleen houd ik mij daar niet mee bezig. Ik wil beter presteren dan ik ooit heb gedaan en weet wat ik daarvoor moet doen. Het coachen en helpen van medespelers hoort daar ook bij, want alles draait om de teamprestatie.” In dat kader past Oudendag goed bij de Zwolse club. “Teamspel is de kracht van Landstede Basketbal en daar voel ik mij goed bij. Je zult mij ook niet snel de show zien stelen.” Het is klare taal van de oud-international, die mentaal lekker in zijn vel zit. “Ik heb in het verleden fouten gemaakt, waardoor ik een vijand werd van mijzelf. Dat heeft mij geremd in mijn ontwikkeling als basketballer. Daarentegen beschik ik voor iemand van 29 jaar over behoorlijk wat levenservaring. Die volwassenheid moet ik nu laten zien en lekker gaan spelen.”

Basketbal, Landstede Basketbal, Nick Oudendag

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws