Nationale Sportweek: Dit zijn de records!

| 15-04-2011

Nederland staat vanaf zaterdag voor de achtste maal een week lang in het teken van de Nationale Sportweek. Heel het land staat dan in het teken van sport. Dit landelijke sportevenement, dat als voornaamste doel heeft via het promoten van sport en bewegen de sportparticipatie in Nederland te vergroten, draagt tevens bij aan de doelstelling van het Olympisch Plan: van Nederland een sportland maken en de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland halen.

SportService Zwolle wil, als uitvoerder van het gemeentelijk sportbeleid, ook Zwolle tijdens deze week extra in de ban brengen van sport en bewegen. De Nationale Sportweek 2011 kent dit jaar in Zwolle het thema ‘Jeugdsportparticipatie, samen actief!’. Voor de Zwolse basisscholen is er een breed pakket met activiteiten samengesteld waaraan zij tijdens de Nationale Sportweek kunnen deelnemen. Daarnaast worden er net als vorig jaar recordpogingen gehouden. Deze worden ieder jaar tijdens de Nationale Sportweek herhaald, dus ieder jaar zijn er weer nieuwe kansen om de records te verbreken. Maar wat zijn eigenlijk de records?

Recordpoging handbal: Werpen
De deelnemer staat op een afstand van de muur. Hij of zij gooit vanuit stilstand een tennisbal zo hard mogelijk tegen de muur. Vanaf het punt dat de bal de grond raakt wordt de afstand tot de muur gemeten. Leerlingen uit groep 1 tot en met 3 staan op twee meter van de muur; de afstand is vier meter voor leerlingen uit groep 4 tot en met 6 en voor 7 en 8 is de afstand zes meter. De records zijn op dit moment in handen van Joey Sven Pierik en Sherdian Verkès. De middenbouw moet een afstand van 8,90 meter (Joey Sven) overbruggen, voor de bovenbouw staat het record op 14,55 meter. Voor de onderbouw moet het eerste record nog worden gezet.

Recordpoging atletiek: Snelheid
De opdracht bij de recordpoging voor atletiek laat weinig ruimte tot de verbeelding over. De deelnemer rent zo hard mogelijk over een afstand van tien meter. De tijd wordt gemeten tot twee tienden achter de komma nauwkeurig. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de records op dit onderdeel zijn al scherp. Kinderen uit de onderbouw moeten de afstand binnen 2,41 seconden afleggen om het record van Luca Ringnalda en Mila Citteur te verbreken. Voor de middenbouw staat het record op 2,03 (Sim Gerson), bij de bovenbouw op 1,84 (Roy Vulkers).

Recordpoging gewichtheffen: Kracht
De deelnemer hangt aan een spijkerbroek. Hierbij mogen alleen de handen en armen gebruikt worden. De tijd vanaf het startsein totdat het kind op de grond terechtkomt wordt gemeten. Ook hier een flinke uitdaging voor de scholieren, want in iedere categorie moet er langer dan één minuut aan de spijkerbroek worden gehangen. Het record bij de onderbouw staat op naam van Sander Werleman, die het 1 minuut en 20 seconden kon volhouden. Bij de middenbouw is het record 3.05 (Noëlle van der Pol); bij de bovenbouw 2.00 (Jesse Harte).

Recordpoging turnen: Evenwicht
De recordpoging bij het turnen vraagt nogal wat coördinatie en evenwicht van de deelnemers. De deelnemer gaat op één been staan en het andere been wordt in een hoek van negentig graden omhoog gehouden. De tijd van het startsein totdat de deelnemer met beide benen de grond raakt wordt gemeten. De deelnemer staat op één stoeptegel en mag niet buiten de stoeptegel komen. Demian Wever heeft het record (5 minuut 13) bij de onderbouw in handen. Bij de middenbouw staat het record op 4 minuut 27 (Gabriëlle Hendriks); bij de bovenbouw op 6 minuut 3 (Isabelle Taen).

Recordpoging voetbal: Hooghouden
De deelnemer probeert een voetbal zo lang mogelijk van de grond te houden met het lichaam. De bal mag niet geraakt worden met de arm of hand, wel met de rest van het lichaam. Bij de onderbouw en middenbouw mag de bal tussen elke trap één keer stuiteren, bij de bovenbouw mag de bal de grond niet raken. Tot nu toe heeft Hidde Dijksterhuis het beste resultaat bij de onderbouw neergezet (26). Bij de midden- en bovenbouw liggen de aantallen wat hoger. Davio van Leeuwen (middenbouw) wist al eens 123 keer hoog te houden, Peter Ngimbi (bovenbouw) kwam zelfs tot een geldige recordpoging van 222 keer.

SportService Zwolle, Nationale Sportweek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws