Nagenietende Arkema klaar voor Triathlon

| 22-09-2016

Eigenlijk heeft Klaas Jan Arkema allang gepiekt. De Zwolse triatleet deed afgelopen weekend mee aan de Tri-Ambla, een cross triatlon op Ameland. Daar snelde hij naar een keurige vierde plaats. De Triathlon Zwolle van komende zaterdag is voor Arkema dan ook een soort van toetje. “Op Ameland wilde ik goed zijn, Zwolle is eigenlijk een beetje extra. Maar als je aan de start staat, dan wil je ook winnen.”

© Annet van Raalten

Zijn prestatie op het Waddeneiland viel helemaal in goede aarde. Een vierde plaats was boven verwachting en daarbij liep Arkema in zijn eigen leeftijdscategorie zelfs naar de overwinning. “Het was ontzettend gaaf, zo’n cross op Ameland. Ik zwom goed, fietste aardig en kon tijdens het lopen mijn positie vasthouden. Het was wel enorm zwaar en dat zal in Zwolle toch anders zijn”, doelt de triatleet op de kortere afstand. Arkema loopt namelijk de achtste triatlon, of de sprint, zoals hij het zelf noemt. “Die is aanzienlijk korter. Je gaat vanaf de start vol aan en ziet wel waar het schip strandt. Als ik in Zwolle goed had willen zijn, dan had ik wel meegedaan aan de kwarttriatlon. Dat komt nu te vroeg, ik ben eigenlijk nog aan het herstellen.”

Neemt niet weg dat Arkema zaterdag gewoon wil proberen te winnen. Het parcours heeft voor hem weinig geheimen. De Milligerplas kent hij op zijn duimpje, net als het rondje op de fiets. Maar dat geldt niet alleen voor Arkema, ook zijn grootste uitdagers komen uit de regio. Althans, zo schat de Zwollenaar het zelf in. “Ik heb even een blik op de deelnemerslijst geworpen en ik zag in ieder geval Joep Emmen er op staan. Nou, die is hartstikke fit en dus zeker een kanshebber. Daarnaast schat ik Wilbert Broekhuizen hoog in en doet ook Jessie Mulder uit Holten mee. Ik ben wel benieuwd wat hij kan laten zien”, zegt Arkema, die zelf logischerwijs ook tot de favorieten behoort.

© Annet van Raalten

De achtste triatlon is echter niet de hoofdafstand, dat is de kwarttriatlon. Op die afstand zijn onder andere Martijn Paalman en Stefan Overmars van de partij. Laatstgenoemde is de winnaar van vorig jaar. Arkema gaat ook de overige afstanden met belangstelling volgen. “Als ik mijn spulletjes aan het klaarleggen ben, dan kan ik hopelijk net de finish zien. En ik ben ook heel erg benieuwd naar het NK paratriatlon. Heel erg gaaf dat het gelukt is om dat kampioenschap naar Zwolle te halen. Ik ga het zeker proberen te bekijken.”

Triatlon, Triathlon Zwolle, Klaas Jan Arkema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws