Mustafa Saymak definitief terug in Zwolle

| 23-08-2019

Mustafa Saymak en PEC Zwolle zijn herenigd. Het contract van de middenvelder bij Rizespor is ontbonden en inmiddels heeft PEC hem voor de aankomende drie seizoenen vastgelegd. Zijn avontuur in Turkije mondde uit in een teleurstelling, nu is hij terug op het oude nest.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Saymak is een grote meneer als hij op 6 mei 2018 afscheid neemt van de Nederlandse velden. Als B-junior komt hij terecht in de jeugdopleiding van toen nog FC Zwolle en breekt er door in het eerste elftal. Een zware knieblessure zorgt ervoor dat zijn ontwikkeling even stagneert, maar eenmaal fit gaat hij door waar hij is gebleven: goed voetballen. Hij groeit door tot een steunpilaar, een sterspeler misschien wel. Het laatste seizoen in Zwolse dienst besluit hij bijvoorbeeld als clubtopscorer, een mooie prestatie voor een middenvelder. Het avontuur lonkt, Turkije is zijn bestemming. De club waarmee hij de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal won, laat hij achter zich.

Over de landsgrenzen vindt Saymak onderdak bij het Turkse Rizespor, waar hij een contract voor drie seizoenen tekent. Het lijkt een gouden deal, maar al snel heeft de middenvelder het lastig. Er zijn nauwelijks basisplaatsen voor hem weggelegd en invalbeurten zijn er ook lang niet altijd. In zijn eerste seizoen komt hij tot vijftien competitiewedstrijden, waarvan hij er slechts drie als basisklant begint. Het is vast en zeker niet wat Saymak op voorhand had verwacht, het plaatje zag er nog zo mooi uit.

Tijdens de zomerstop is hij even in Nederland en laat hij tegenover De Stentor weten dat hij in Turkije voor zijn kansen gaat. Die kansen blijken nihil. Saymak kiest eieren voor zijn geld en gaat op zoek naar een nieuwe werkgever. En nu? Nu is zijn eerste buitenlandse avontuur gestrand. Hij keert terug in Zwolle, om waarschijnlijk toch vooral het plezier in het voetballen terug te vinden. “Hier ken ik de club, de medewerkers, de supporters en weet ik dat ik het beste uit mezelf kan halen en van waarde kan zijn. Het afgelopen jaar heb ik nagenoeg alle wedstrijden van PEC Zwolle vanuit Turkije, soms op hele slechts streams, gevolgd. Nu ben ik ontzettend blij weer onderdeel van deze mooie club te zijn.”

Voetbal, Mustafa Saymak, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws