Multifunctionele Hamer: ‘Al moet ik keepen…’

| 29-11-2019

Als er iemand in het huidige PEC Zwolle al veel van positie is gewisseld, dan is het Gustavo Hamer (22) wel. Hij speelde dit seizoen als rechtsback, stond opgesteld als ‘zes’ en de laatste weken speelt hij op een positie uit de prehistorie: rechtsbinnen. “Ja mooi he, zo noemde de trainer het”, lacht Hamer.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Hamer speelt nu al enkele weken op een offensieve positie en daar had hij in eerste instantie eigenlijk niet veel zin in. Trainer John Stegeman vertelde dat Hamer op ‘zeven’ zou gaan spelen. “Dat vond ik niets, totdat hij vertelde dat het een soort van rechtsbinnen was”, zegt Hamer, die er op dat moment al iets meer voor voelt. In principe richt hij zich op een plaats in de as van het veld, waar hij door PEC ook voor is gehaald. “Maar wat dat betreft kan ik ook op deze positie voldoende leren. Als rechtsback kun je het verdedigende ontwikkelen en als rechtsbinnen het aanvallende. Uiteindelijk wil ik de perfecte ‘zes’ worden en dan heb je al die kwaliteiten nodig.”

Het kan maar zo zijn dat Hamer tegen Feyenoord ineens niet meer als rechtsbinnen speelt. Bram van Polen is immers niet fit genoeg om te spelen (enkelblessure), waardoor er op linksback weer een optie wegvalt. Ook Kenneth Paal speelt nog niet. Hamer zou daardoor weer het kind van de rekening kunnen worden. Hij verhuist naar rechtsback, Sai van Wermeskerken naar linksback en het probleem zou zijn opgelost. Al zijn er nog meerdere mogelijkheden. “Ik speel waar de trainer mij nodig heeft”, glimlacht Hamer. “Zelfs al moet ik keepen, dan nog zou ik het doen. Het liefst speel ik op ‘zes’, maar de trainer denkt op dit moment dat de ploeg er voordeel uithaalt als ik rechtsbinnen, rechtsbuiten speel. Dan doe ik dat.”

Stegeman: ‘Dan rustig blijven’
Trainer John Stegeman kan naast Van Polen en Paal in Rotterdam ook niet beschikken over de geblesseerde Mustafa Saymak en de geschorste Reza Ghoochannejhad. De coach hoopt dat zijn ploeg het hoofd koel kan houden, ook als het publiek in De Kuip zich roert. “Afsluiten voor het publiek en je ding doen”, stelt Stegeman. “Het kan ook positief uitpakken, want het publiek kan er enorm kritisch zijn. Dan moet je juist rustig blijven en toeslaan. Maar dat is op trainingen allemaal niet na te bootsen.” De wedstrijd tussen Feyenoord en PEC Zwolle begint zondag om 16.45 uur.

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, Gustavo Hamer, John Stegeman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws