Mossel: ‘Teamprestaties waren het mooist’

| 20-12-2012

Karatecoach Wim Mossel neemt per 1 januari 2013 afscheid van zijn rol als bondscoach van de Nederlandse karateploeg. Onder leiding van Mossel werden er in drie-en-een-half jaar zowel individuele successen als teamsuccessen geboekt, maar de Zwollenaar is vooral trots op de teamsuccessen. “Als coach is het geweldig wanneer je met een team een goede prestatie neerzet. De derde plaats met het damesteam op het EK van 2011 is voor mij daarom een hoogtepunt.”

Mossel werd na de zomer van 2009 aangesteld als bondscoach, een rumoerige periode voor het Nederlandse karate. “Er was net een wisseling van het bestuur gaande, omdat het oude bestuur geen draagvlak meer had. Het nieuwe bestuur besloot een nieuwe koers te gaan varen, waar ik onderdeel van uitmaakte. In mijn periode hebben we de sport tot rust gebracht”, zegt Mossel, die daarnaast ook veel duidelijkheid heeft geschept. “Het rommelde aan alle kanten. Voor de sporters en de trainers is er een hoop duidelijkheid gekomen en is het selectiebeleid transparant geworden. We zijn gaan werken met een puntensysteem voor de selectie van de EK’s en WK’s en dat werkt goed.”

Het hoogtepunt van de 'Zwolse sportcoach van het jaar 2011' is het EK van 2011, waar de damesploeg een bronzen medaille veroverde. “Voor het eerst in vijftien jaar presteerde de damesploeg weer eens zo goed. Individueel succes is als coach natuurlijk ook prachtig, maar een teamprestatie is toch net wat mooier. Je levert als team in de breedte een sterke prestatie, dat maakt het zo mooi”, zegt Mossel. De Zwolse karatecoach kijkt dan ook met een goed gevoel terug op zijn periode als bondscoach. “Ik ben zeker tevreden. Bij mijn aanstelling was de ploeg verdeeld, was er echt sprake van groepjesvorming. Nu is het één grote ploeg en hebben de sporters vertrouwen in elkaar en in de trainers. Dat is het belangrijkste, hierdoor heerst er een leuke sfeer en worden de prestaties beter.”

Anthony Boelbaai, voorheen assistent bij de Nederlandse ploeg, neemt de plaats van Mossel over. “Het is voor mij niet meer te combineren met werk en de trainingen die ik geef in Zwolle. Bondscoach is geen fulltime werk, maar doe je er bij. Dat is zeer intensief en dit was een mooi moment om het stokje over te geven aan mijn huidige assistent, Anthony Boelbaai. Ik ben er van overtuigd dat hij onze lijn voort kan zetten”, aldus Mossel, die wel betrokken blijft bij de Nederlandse karateploeg. “Ze hebben gevraagd of ik nog actief wil blijven, maar dan in een adviserende rol. Dat ga ik doen, zo blijf ik toch nog een beetje betrokken.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Karate, Budo Stichting Boot, Wim Mossel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws