Moeizame zege voor Landstede op Apollo

| 08-03-2018

Landstede Basketbal heeft donderdagavond met 73-69 een moeizame en tevens nuttige overwinning behaald op Apollo Amsterdam. Door een iets beter slotkwart winnen The Hammers op eigen bodem wederom van een tegenstander waartegen de Zwolse formatie altijd diep moet gaan.

© André Rump

“Was een wedstrijd maar drie kwarten lang, want dan winnen we meer wedstrijden”, verzucht Apollo-coach Patrick Faijdherbe na afloop. En Landstede-coach Herman van den Belt steekt - ondanks de zege - zijn onvrede niet onder stoelen of banken: “We waren slordig. Hier moeten we niet te lang bij stilstaan. We waren in ‘lala-land’ vandaag.”

Weliswaar is Aron Royé terug in Amsterdam en is Mack Bruining hersteld van een zware blessure, maar de basis blijft dun door het ontbreken van Berend Weijs en Rens van Ravensteijn. Dat leidt uiteindelijk tot problemen: de Amsterdamse speelstijl is stevig en soms agressief. Vele fouten zijn het gevolg. Vanaf de vrijeworplijn zijn de Zwollenaren wel trefzeker: 16 op 18 is een fraaie score. Daar tegenover staat een driepuntpercentage van 25 procent. “Normaal gesproken schieten we veel beter. Wel zijn we het beste vrijeworpteam”, aldus Van den Belt.

De slechte schotpercentages tekenen zich direct af. De eerste bal wil gewoon niet vallen. Na twee turn overs en vijf gemiste pogingen is het wel prachtig raak. Als Sherron Dorsey-Walker mist, vliegt Franko House voorbij en dunkt spijkerhard door. Van hoofdstedelijke zijde moet het komen van Dimeo van der Horst. Hij start met een assist op Max van Schaik, die de eerste driepunter schiet en vervolgens is hij goed voor zeven punten. Met fluweelzachte floaters en een eigen driepunter vermaakt hij het niet al te talrijk opgekomen publiek. Noah Dahlman is inmiddels begonnen aan zijn tocht naar 25 punten. De handen gaan wat harder op elkaar als Mike Schilder de over de baseline insnijdende Jordan Gregory bedient en een driepunter van Dorsey-Walker leidt ook tot applaus. Het staat 18-12.

Apollo opent het tweede kwart met een zone-verdediging en na een score van House, die zich voorbij Jesse Markusse duwt, is het kruid redelijk verschoten. Mack Bruining schiet haarzuiver van heel ver, waarna Dimeo van der Horst doorgaat waar hij het eerste kwart mee begon. Een score, een assist op Jesse Markusse, een slinkse drive gevolgd door een zwaar gehinderd schot. Het is 22-25. Akeel Eduardo tikt een schot van Dahlman indrukwekkend weg en schiet zelf een driepunter binnen. Dan ontwaken de Zwollenaren. Er volgt een fraaie 11-0 run. Jordan Gregory en Ralf de Pagter openen en sluiten en alle overige punten zijn van clubtopscoorder Noah Dahlman. Bij een 39-35 ruststand blijven de Zwolse coaches lang overleggen op de bank, waardoor in de kleedkamer voldoende tijd blijft voor een hartig en eerlijk woordje.

Direct na rust loopt Max van Schaik tegen zijn vierde fout aan. De Pagter ontpopt zich tot assistkoning: twee passes voor driepunters naar Dorse-Walker en Gregory en een slimme inside-pass naar Dahlman. Amsterdam gaat voor driepunters: drie in successie met een hoofdrol voor Akeel Eduardo. Als Jesse Markusse doordunkt, pakken de Amsterdammers weer de leiding. In de slotseconde verkleint Dahlman - wie anders - tot 53-54.

De Amsterdamse foutenlast is toch een probleem in het slotkwart. The Hammers krijgen elf vrijeworpen in de laatste tien minuten. Het wordt een echt puntje-puntje-slot. De Zwolse aanvallen zijn moeizaam, de Amsterdamse afstandsschoten vallen niet. Eduardo besluit dan maar over te gaan tot drives, die snel en succesvol zijn. Bij 61-63 is de laatste Amsterdamse voorsprong bereikt. Als Markusse tegen zijn vijfde fout aanloopt, neemt Landstede Basketbal op kousenvoeten afstand. Na een fraaie assist van Schilder op Dahlman staat het 71-66. Het taaie Apollo vecht terug via een nooddriepunter van Eduardo. Na een overtreding van de 24-seconderegel krijgen de Amsterdammers de kans de wedstrijd naar zich toe te trekken. Aron Royé raakt met zijn driepuntpoging slechts lucht. Vanaf de vrijeworplijn legt Jordan Gregory de eindstand vast: 73-69.

Punten:
Noah Dahlman 25; Jordan Gregory 17; Franko House 10 (13 rebounds); Sherron Dorsey-Walker 8; Ralf de Pagter 7; Mike Schilder 4; Olaf Schaftenaar 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws