Mieke van der Sloot is nog niet klaar bij Swol

| 24-12-2018

Je hebt succesvolle Zwolse coaches, je hebt heel succesvolle Zwolse coaches en je hebt Mieke van der Sloot. De trainster van de waterpolosters van Swol 1894 kon het de laatste jaren niet beter doen en ook 2018 zat weer boordevol hoogtepunten. De eredivisie doemt op voor de damesploeg van Swol 1894.

© Jan Burgman Fotografie

Over waterpolo hoef je Mieke van der Sloot niets te vertellen. Als actief waterpoloster maakt ze van alles mee. Ze speelt in het Nederlands team, is actief in de top van de eredivisie en wint de nodige prijzen. Het water is haar leven. “Dat is eigenlijk begonnen op doktersadvies”, herinnert ze zich nog. “Ik moest gaan zwemmen en dat heb ik gedaan. Uiteindelijk vond ik het zwemmen niet leuk meer en via-via kwam ik bij het waterpolo terecht. Daar bleek ik best wat aanleg voor te hebben.” Inmiddels doet Van der Sloot veel meer in het water. Niet alleen is ze betrokken bij het waterpolo, ook werkt ze in het zwembad. Op dit moment is ze actief als coördinator/zweminstructeur bij On Campus.

Haar hart ligt echter bij het waterpolo, dat moge duidelijk zijn. Het zegt alles dat ze op dit moment toch weer drie keer in de week traint met Swol. De coach komt eigenlijk naar Zwolle om het rustiger aan te doen, aangezien de jaren bij onder andere eredivisionist Polo Bears erin hakken. “Dat is wel mislukt”, grinnikt Van der Sloot. “Het is tien jaar mijn beroep geweest, maar ik wilde tijd voor mijn familie, vrienden, andere dingen. Alleen zit het nou eenmaal in mijn genen om alles vol overgave te doen. Nu ben ik toch weer iedere dag met waterpolo bezig, haha. Het voorbereiden van trainingen, de jaarplanning, van alles komt voorbij. Al probeer ik er wel een goede balans in te vinden.”

© Annet van Raalten

’Een fijne partner’
Wat dat betreft heeft ze geluk, aangezien het thuisfront volledig achter haar staat. Ze slaat wel eens een feestje over, komt wat later, maar dat wordt gedoogd. “Ik heb een hele fijne partner, die achter mij staat. Ik weet hoe belangrijk dat is, in het verleden is dat wel eens anders geweest. Dan is het lastig”, weet Van der Sloot, die in sommige gevallen wel andere prioriteiten stelt. Eerder meldt ze zich nooit af voor waterpolo, nu komt dat wel eens voor. “Als mijn schoonouders bijvoorbeeld vijftig jaar zijn getrouwd, dan ben ik niet bij het team. Daarom was het voor mij ook een voorwaarde dat er een goede vervanger zou zijn. Die heb ik, ik werk met een prima staf.”

Dat is ook wel te zien aan de prestaties. Want ondanks het feit dat Van der Sloot het soms een heel klein tikje rustiger aan doet, schiet Swol sinds haar komst als een komeet omhoog. Ook in 2018 zijn de prestaties uitmuntend, met onder andere een kampioenschap in de eerste klasse. Daarnaast stelt de ploeg een niveau hoger lijfsbehoud veilig en praat men zelfs over eredivisie. De combinatie Swol/Van der Sloot kent voorlopig alleen maar feestjes. “Het is heel bijzonder”, beseft de trainster zich. “Als je ziet waar we begonnen en hoe we er nu voor staan… Er is plezier en bovenal zijn de speelsters heel fit. Toen ik kwam, was dat wel anders. Ze waren niet fit en het plezier was helemaal weg.”

Maar wat is toch dat geheim? In drie seizoenen wordt de ploeg drie keer kampioen en ook het vierde seizoen is nu al geslaagd. Dat doe je niet zomaar. “Er is niet echt een geheim, dat meen ik. Ja, misschien zoals ik net zei: het plezier dat de meiden hebben. Dat is echt een belangrijke. Ze zien dat het harde werken resultaat oplevert. Maar dat het zo snel is gegaan, zegt misschien ook wel wat over het Nederlandse dames waterpolo. Het heeft mij verbaasd”, zegt een eerlijke Van der Sloot, die in eerdere jaren nog wel eens bijspringt in het bad. Dat is er nu niet meer bij. “Als ik ga trainen, dan kan ik nog wel bepalend zijn hoor, maar dat wil ik niet. Eerder was het ook vanwege de breedte, dan moet je wel.”

© Jan Burgman Fotografie

De ultieme droom: eredivisie
Inmiddels vechten Van der Sloot en haar dames voor een plaats in de eredivisie. In de promotiepoule moet de ploeg bij de eerste drie eindigen om te promoveren naar het hoogste niveau. Een fikse klus, maar toch denkt de club er achter de schermen al stiekem een beetje aan. Van der Sloot weet dat er dan nog grote stappen moeten worden gemaakt. “Binnen de vereniging heerst geen topsportcultuur”, is ze eerlijk. “Je moet dan bijvoorbeeld ook naar de aanwas vanuit de jeugd gaan kijken. We krijgen hulp vanuit de KNZB en de Waterpolo Federatie Nederland. Zij denken mee met wat we nog nodig hebben, wat we willen, et cetera. Als het lukt, dan nemen we onze verantwoordelijkheid en gaan we ervoor.”

Eén geluk: mocht Swol in 2019 promoveren, dan heeft het in ieder geval twee seizoenen de tijd om te wennen. “De bond wil de competitie groter maken en daarom degradeer je dan sowieso niet. Je hebt dus de tijd om erin te groeien”, weet Van der Sloot, die haar gevoel niet laat afhangen van wel of geen eredivisie. Ze kijkt vooral met trots naar de prestaties van haar ploeg en is zeker nog niet klaar. “Ik ben heel erg trots ja. Trots op de meiden, want die hebben het weer gedaan en moeten daar best wat voor laten. Maar ik ben ook trots op mezelf. De weg die we zijn ingeslagen, pakt goed uit. Ik zit nu in mijn vierde seizoen en op dit moment hoop ik gewoon door te gaan.”

Meer Kerstinterviews:
- Arne en Sarah-Lynn: Sportkoppel van 2018!
- Nieuwe start voor Bas Tietema na zwaar jaar
- Hilarius en Van Noorden: ‘Tobias hoort bij ons’
- Lodeweges geniet, maar vergeet PEC niet
- Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’
- Van Bergen: ‘Alle indicatoren staan op groen’

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot, Kerstinterviews 2018

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws