Michels Oeuvreprijs voor Johan Cruijff

| 06-05-2016

Normaal gesproken wordt de Rinus Michels Oeuvreprijs niet postuum uitgereikt, maar voor Johan Cruijff is vrijdag een uitzondering gemaakt. De speciale prijs ging naar de in maart overleden Cruijff voor zijn verdiensten als trainer. De volle hoofdtribune van het IJsseldelta Stadion gaf antwoord met een klaterend applaus. “Ik hoop dat hij boven lacht”, zegt Wim Jansen, die namens de familie de prijs in ontvangst nam.

Mooier kon het haast niet, de veertiende editie van het Nederlands Trainerscongres. Een stralend zonnetje, een mooi decor en ruim 1.200 trainers/coaches uit zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal. Zij kregen in het IJsseldelta Stadion, het onderkomen van PEC Zwolle, een gevarieerde dag voorgeschoteld, met voor ieder wat wils. Het congres, ook dit jaar weer georganiseerd door de CBV en de VVON in samenwerking met vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB, werd geopend met een demonstratie van Vitesse. Onder leiding van coach Gerry Hamstra en zijn team kregen de aanwezige trainers een kijkje in de Arnhemse keuken. Zo waren er nieuwe technologieën te zien, waaronder een bril met camera die trainers mee laat kijken met hun spelers.

Na de demonstratie van Vitesse was het de beurt aan de amateurs van Barendrecht. De enthousiaste Adrie Poldervaart toonde een staaltje rond het vinden van de juiste passlijnen. Dit deed hij met een groot deel van de eerste selectie, die zaterdag in de topklasse gewoon moet aantreden tegen Scheveningen. “Daarom verdienen zij ook wel een applaus, want morgen is niet geheel onbelangrijk”, aldus de hoofdtrainer. Het optreden van de amateurs werd opgevolgd door een ploeg met jeugdspelers van PEC Zwolle, die onder leiding van Peter Hyballa een volgende demonstratie afwerkten. De trainer van het Duitse Bayer Leverkusen onder 19 liet zich gelden en daarmee de Zwolse jeugd flink zweten. Ook dat viel in goede aarde.

Vervolgens was het na de pauze tijd voor het uitreiken van de Rinus Michels Awards. Presentator Bert van Losser riep allereerst de genomineerden in de categorie beste jeugdopleiding in het amateurvoetbal naar voren. De prijs ging uiteindelijk naar het Groningse Be Quick 1887. De jeugdopleiding van AZ werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. Wilfred van Leeuwen, trainer van stuntploeg VVSB, kreeg de onderscheiding voor beste trainer in het amateurvoetbal. “Dit is een mooie waardering. Niet alleen voor mij, maar ook voor de spelers, het bestuur en het volk in Noordwijkerhout. We hebben via het bekertoernooi geschiedenis geschreven”, blikt hij nog even terug.

De laatste prijs was misschien wel de belangrijkste. In de categorie trainer van het jaar in het betaald voetbal waren Frank de Boer, Philip Cocu, Erik ten Hag, Ron Jans en John Stegeman genomineerd. De bokaal ging uiteindelijk naar Ten Hag, die onlangs met FC Utrecht de finale van de KNVB Beker speelde. De coach reageerde verheugd op de uitverkiezing. “Het doet me veel en eigenlijk zorgt het ook wel een beetje voor verbazing, want normaal wint een trainer met een tastbare prijs. En dat gaat FC Utrecht dit seizoen niet meer lukken. In het jaar dat Johan Cruijff is overleden, deze prijs krijgen… Dat is heel bijzonder.”

Het meest bijzondere moment moest echter nog komen. Na het uitreiken van de gebruikelijke prijzen kwam Han Berger nog met een toevoeging. Er was dit jaar weer een kandidaat voor de Rinus Michels Oeuvreprijs, die door middel van een video bekend werd gemaakt. Jordi Cruijff, geïnterviewd door Peter Bosz, sprak de menigte toe en daarmee werd ook de winnaar duidelijk: vader Johan Cruijff. “Ik denk dat hij hier heel erg trots op zou zijn. Zelf zag ik hem vooral als vader, maar natuurlijk had ik wel door dat hij anderen inspireerde. Hij betekende veel voor mensen en het is mooi dat zijn collega’s hem ook waarderen”, zegt Jordi, die vervolgens vertelde dat de prijs in ontvangst werd genomen door voetbalvriend Wim Jansen.

Jansen, zowel binnen als buiten de lijnen een vriend van Cruijff, was vereerd dat de familie hem naar voren had geschoven. “Het is een hele grote eer om deze prijs in ontvangst te nemen”, begint Jansen. “Johan was uniek. Hij was als speler fantastisch, maar als trainer ook. Hij had zijn eigen aanvallende speelstijl en week nooit van die gedachte af.” De oer-Feyenoorder lepelde nog een anekdote op, waaruit de grootheid van Cruijff blijkt. “Ik speelde mijn laatste jaar bij Ajax en toen kwam hij er net bij. Vanaf het eerste moment hadden we er een speler/coach bij. Hij zette het tijdens een wedstrijd zo om en dat was voor de ploeg heel fijn.” Het trainerscongres werd vervolgens afgesloten met een demo van Alex Pastoor, hoofdtrainer van Jupiler League-kampioen Sparta. Een waardig einde van een schitterende dag.

Voetbal, Coaches Betaald Voetbal, Ron Jans, Trainerscongres, IJsseldelta Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws