Michel Mulder wereldkampioen sprint

| 28-01-2013

Michel Mulder heeft zijn droom vervuld. Naast wereldkampioen op skeelers is de Zwollenaar nu ook wereldkampioen op het ijs. De pupil van Gerard van Velde won zondag de Essent ISU WK Sprint in Salt Lake City. Ploeggenoot Hein Otterspeer werd derde. “Ik heb eerder wel gezegd dat dat mijn droom was: wereldkampioen in beide disciplines. En nu is het zo. Dat is zo mooi.”

Die twee titels in nog geen jaar tijd zijn absoluut uniek en dat beseft Mulder maar al te goed. “Het is allemaal leuk wat Chad Hedrick heeft gedaan, maar hij stopte met skeeleren voordat hij wereldkampioen schaatsen werd. Ik niet”, zegt de Zwollenaar met een brede lach op zijn gezicht. Op de laatste dag van het WK sprint maakte Michel Mulder het zichzelf lastig door op de 500 meter niet zo denderend te presteren, maar echt teleurgesteld was hij daar niet over. “Ook Koskela en Hein reden geen bijzondere tijd. Er veranderde eigenlijk niet zo veel, maar ik wist wel dat het spannend zou worden.” Op de 1.000 meter mocht hij niets laten liggen. “Ik had maar één doel. Ik moest onder de 1.08. Alles moest eruit.”

Hij voldeed aan zijn doel en won als debutant het WK sprint. “Ongeloof, trots. De spanning van heel het weekend kwam eruit”, beschrijft Mulder het moment dat hij over de finish kwam. Met de wereldtitel op zak bevestigt Mulder dat hij tot de wereldtop behoort. “Ik heb twee WK’s gereden en twee keer een medaille gewonnen”, concludeert Mulder, die vorig jaar op de WK afstanden zilver op de 500 meter won. “Dat is lang niet gek.”

Veel steun had Michel Mulder tijdens het WK sprint gehad van de aanwezigheid van zijn broer Ronald. Die was als reserve aanwezig bij het WK. “Na afloop zei ik tegen hem: ik wilde dit heel graag voor jou doen. Dat Ronald er was, gaf me net dat laatste zetje. Ik hoor hem tijdens de race. Ik herken zijn stem uit duizenden. Het geeft me rust, dat ik weet dat hij er staat.” Mulder hoopt dat zijn broer in de toekomst ook weer mee doet op het WK en niet als reserve langs de kant hoeft te staan. “Ik gun hem deze titel ook een keer. Hij is het waard.”

Schaatsen, Michel Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws