Michel Mulder pakt goud, Ronald naar WK!

| 10-03-2012

Michel Mulder heeft zaterdag tijdens de wereldbekerfinale 500 meter voor een daverende verrassing gezorgd door het goud te claimen. De Zwolse schaatser klokte tijdens het finaleweekend van de Essent ISU World Cup in Berlijn een tijd van 35,01 seconden en won zodoende zijn eerste wereldbekerwedstrijd ooit. Mulder bleef Olympisch kampioen Mo Tae-bum uit Zuid-Korea 0,03 seconde voor. Het brons ging naar Jan Smeekens (35,08).

© Annet van Raalten

Door zijn uitstekende prestatie in Berlijn en de goede resultaten van vorige week in Thialf, staat Mulder eind maart als outsider aan de start tijdens het WK Afstanden. Daar verdedigt hij met Jan Smeekens en tweelingbroer Ronald Mulder de nationale driekleur op de kortste sprintafstand. Smeekens is geplaatst op basis van het algemeen klassement, waarin hij de beste Nederlander is. Michel Mulder was vorig weekend de beste Nederlander op de 500 meter en stelde zodoende zijn ticket veilig. Ronald Mulder voegde zich dit weekend bij het tweetal. De Control-rijder werd vrijdag vierde in een tijd van 35,19 en dat bleek snel genoeg voor een plek op het WK Afstanden. Dat vindt van donderdag 22 tot en met zondag 25 maart plaats in IJsstadion Thialf in Heerenveen. Ronald eindigde zaterdag echter slechts als zestiende, met een tijd van 35,40.

“Ik had niet meteen verwacht dat ik zou winnen, maar ik wist dat het kon”, vertelde winnaar Michel Mulder na afloop tegen Schaatsen.nl. “De eerste driehonderd meter waren gewoon perfect, maar de laatste binnenbocht zou nog wel wat beter kunnen.” Omdat hij toch al zeker was van een startplaats op het WK was hij vrijdag wat laconiek van start gegaan. “Maar vandaag was ik scherper dan gisteren. Ik heb net gedaan of het een WK was. Je rijdt wel vaker goed, maar vandaag was alles net wat meer raak.”

Niet alleen de winst op de 500 meter zorgde voor vreugde, ook het feit dat zijn broer Ronald zich in Berlijn in de WK-selectie schaatste. “Hier droomden we vroeger van, dat we samen een WK zouden rijden. En dan het liefst als eerste en tweede.” Ronald Mulder deelde de vreugde van zijn broer. “Ik zeg altijd: ‘als er maar een Mulder wint’, maar die Mulder ben ik dan wel graag zelf”, grapte hij. Bovenal was hij zelf tevreden. “Ik ben blij dat ik mee mag doen aan het WK.” En daar kan hij dus opnieuw de strijd met zijn broer aangaan. “Daar wil ik hem wel verslaan”, lacht hij.

APPM/iSkate, Schaatsen, Ronald Mulder, Michel Mulder, Control, Thialf

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws