Michel Mulder leidt halverwege NK sprint

| 05-01-2013

Met één honderdste voorsprong begint Michel Mulder zondag als leider aan de finaledag van het NK sprint in Groningen. “Maar die verschillen zeggen mijzelf niet zoveel”, analyseert hij zijn minieme voorsprong. “Ik wil hier vooral goed meedoen”, zegt de schaatser van Beslist.nl tegen een verslaggever van NUsport.

© Annet van Raalten

Voor Michel Mulder begon het NK zaterdagmiddag goed. De Zwollenaar won de eerste 500 meter in een tijd van 35,45 seconden. Hij versloeg zijn broer Ronald, die als derde eindige (35,52), in een direct duel. Later op de dag werd Michel derde op de 1.000 meter in een tijd van 1.10,50. Hij wist daarmee nipt Hein Otterspeer in het klassement voor te blijven. Otterspeer noteerde namelijk de tweede tijd op de 1.000 meter: 1.10,24. In het klassement heeft Michel Mulder daardoor slechts een voorsprong van één honderdste op Otterspeer. Ronald Mulder reed op de tweede afstand de zesde tijd: 1.11,12. Daarmee bezet hij in het klassement de vierde plek, één positie voor Mark Tuitert.

“Voor mij was vooral de duizend meter spannend”, vertelt Michel Mulder. “Ik vroeg me van tevoren af of ik hier op dit zware ijs wel mee kon doen. Het is mooi dat me het lukte en dat ik binnen drie tienden van de wereldkampioen sprint, Stefan Groothuis, zat.”
De ijscondities in Kardinge zijn niet te vergelijken met die in Thialf en helemaal niet met die van Calgary en Salt Lake City, waar de volgende wereldbekerwedstrijden en het Essent ISU WK sprint op het programma staan. “Als we nu in Heerenveen hadden gestaan had ik een 34’er op de 500 meter gereden”, refereert Michel aan de testwedstrijd vlak voor de jaarwisseling, toen de sprinters in Thialf net boven de 35 seconden zaten.

“Maar goed, dan had Stefan natuurlijk ook 35 laag gereden. Dus voor de onderlinge verschillen maakt het niet uit. Natuurlijk is de overstap naar de snelle banen straks groot, het zal daar straks een seconde sneller gaan. Maar als ik wereldkampioen sprint wil worden moet ik hier in Groningen natuurlijk wel bij de beste vier zitten. Het is niet anders.” Mulder vindt dan ook dat schaatsers niet moeten zeuren over de baan in Kardinge. “Natuurlijk maakt het verschil in banen wel uit, maar dan hadden we afgelopen zomer moeten klagen toen de kalender bekend werd. Dat deed niemand.”

Schaatsen, Ronald Mulder, Michel Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws