Michel Mulder aan kop na eerste dag WK

| 27-01-2013

Michel Mulder doet bij zijn eerste Essent ISU WK Sprint een serieuze gooi naar het goud. De Zwollenaar staat na twee afstanden op de eerste plaats in het klassement. De Fin Pekka Koskela is vooralsnog de nummer twee op 0,19 seconde van Mulder. Hein Otterspeer staat op plek drie met een achterstand van 0,31 op de nummer één.

Op de 500 meter verbeterde Michel Mulder zaterdag met een tijd van 34,47 zijn persoonlijk record, dat hij vorige week bij de World Cup in Calgary op 34,55 had gebracht. In Salt Lake reed Mulder naar de vijfde plaats. Dat het juist op de eerste afstand prima liep was een opluchting voor de rijder van Beslist.nl. “Vorige week ging het juist in deze rit mis”, verwijst Mulder naar zijn dertiende plek op de eerste 500 meter bij de World Cup vorige week. Maar ondanks zijn uitstekende 500 meter was de Zwollenaar zeer zenuwachtig voor de start van de 1.000 meter. “Ik stond te bibberen aan de start. Ik wist dat ik boven mezelf moest uitstijgen”, vertelt Mulder. Dat deed de rijder van Beslist.nl. Hij reed een dik persoonlijk record en kwam tot 1.07.49.

“Deze 1.000 liep echt geweldig, van het begin tot het eind. Maar ik ben wel helemaal naar de kloten. Ik heb nog nooit zo’n bloedsmaak in mijn mond gehad.” Met zijn vijfde plaats op de 500 en derde plek op de 1000 meter is Mulder de leider in het tussenklassement. Hij leidt met een behoorlijke voorsprong en lijkt door een aantal concurrenten al een streep te kunnen zetten. “Daar ben ik niet mee bezig”, zegt Mulder. “Ik kijk er alleen maar naar dat ik geen streep door mezelf hoef te zetten.” Daarvoor moet Mulder op zondag nog twee goede races op het ijs brengen, maar dan moet hij zijn zenuwen wel kunnen bedwingen. Daar maakt Mulder zich niet teveel zorgen over. “Ik had het bij het NK ook.”

Bovendien heeft Mulder ervaring met de spanning van een wereldkampioenschap. Hij werd afgelopen zomer in Italië wereldkampioen op inline-skates. “Bij het inline-skaten ben ik nog veel zenuwachtiger, omdat je dan met anderen in de baan zit.” De ervaring van dat WK inline-skaten is wel van belang voor Mulder. “Ik ben toch al sowieso een keer wereldkampioen geworden. Dat zit in mijn rugzakje, maar ik wil het ook op de schaats worden. Ik wil het nog aftikken op het lijstje van topsporter.”

Het zou zomaar dit toernooi kunnen gebeuren, geeft hij toe. “Ik had als doel om hier te genieten van mijn debuut. Maar daar komt nog wat bij nu ik zo in vorm ben. Daar moet je namelijk gebruik van maken. Ik ga er morgen vol in. Ik neem geen gas terug, want als je wereldkampioen wil worden dan moet je er vol voor gaan. Ik sta nu eerste en ik wil proberen dat zo te houden”, zegt de pupil van Gerard van Velde. Daarbij heeft Mulder de steun van zijn broer Ronald. Die laatste is als reserve aanwezig in Salt Lake City. “Dat is natuurlijk vervelend voor hem, maar ik vind het heel prettig dat hij er is. Ik zoek hem op en hang een beetje bij hem rond. We voelen elkaar zo goed aan.”

Schaatsen, Michel Mulder


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws