Mentaal sterk Landstede klopt New Heroes

| 22-04-2018

Landstede Basketbal heeft zaterdagavond de belangrijke laatste wedstrijd van de reguliere competitie winnend afgesloten. In een fantastische wedstrijd is Landstede Basketbal op alle vlakken als team sterker dan New Heroes uit Den Bosch. Uiteindelijk zegevieren de Zwollenaren met 86-78.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De reguliere competitie is hiermee voor Landstede Basketbal ten einde. Dankzij een weergaloze tweede seizoenshelft kunnen The Hammers nog tweede eindigen. Daarvoor is de uitslag van de wedstrijd tussen New Heroes en Donar van aanstaande zaterdag beslissend. Winnen de Bosschenaren, dan wacht waarschijnlijk Aris Leeuwarden in de eerste ronde van de play-offs. Wint Donar Groningen, dan is een extra week rust en training het gevolg. Dan zou zomaar ZZ Leiden uit de koker kunnen rollen. In ieder geval hebben de Zwollenaren gedaan wat ze konden doen en dat op een fraaie wijze.

Alle wedstrijden starten zaterdag op de voor Zwolse begrippen ongewone tijd van 20.00 uur. Vanaf het begin lijkt de wedstrijd een ware play-off-battle. Beide ploegen beseffen waar het om gaat, maar de Zwollenaren zijn net wat scherper, net wat agressiever. Vooraf meldde ex-Bosschenaar Ralf de Pagter al dat de rebounding beslissend zou kunnen zijn. Daarin heeft de huidige Landstede-speler meer dan gelijk gekregen. Het uiteindelijke reboundoverwicht van 50 om 35 is een beslissende factor geworden.

Na afloop bevestigt de emotionele Bosscher coach Silvano Poropat de gedachte van De Pagter. “Het verschil zat in de mentaliteit. Dat zie je in de rebounding. Daarnaast scoren wij veel, maar Landstede Basketbal scoort de belangrijke punten: Sherron Dorsey-Walker, Jordan Gregory en Nigel van Oostrum geven dan de juiste energie op de beslissende momenten.” Herman van den Belt straalt één en al geluk uit. “Dit is een prima uitslag. We hebben gespeeld zoals ik het graag zie: met elkaar! Op karakter slepen we ons er doorheen. Wat een big shots! Ik feliciteer mijn ploeg, met de houding, met alles!”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Het arbitrale trio levert een topprestatie. Er mag gespeeld en gebuffeld worden. De spelers beseffen dit direct en spelen fysiek en incasseren zonder morren. Dat komt de strijd ten goede. Het duurt even voordat de wedstrijd in gang komt. Nigel van Oostrum is nog niet accuraat in zijn passing, de Bosschenaren schieten flodders, Nick Oudendag buffelt maar scoort nog niet en dan begint het. Wie anders dan de onzichtbare leider Noah Dahlman leidt de Zwollenaren. Aan Zwolse zijde is het alleen Mike Schilder die een driepunter produceert, maar de Brabanders hebben Keshun Sherrill en Mike Miklusak. De strijd ontbrandt, maar de scoringspercentages blijven achter. Het is een snelle wedstrijd met veel missers. De drive van Dorsey-Walker in de slotaanval verzandt en in een razendsnelle break legt Sherrill de kwartstand vast op 15-14.

Na een fraaie assist van Mike Schilder op uitblinker Ralf de Pagter neemt New Heroes de wedstrijd even over. Mike Miklusak en Stefan Wessels produceren driepunters, waar de vele vrijeworpen van met name Jordan Gregory onvoldoende soelaas bieden. Dan is het De Pagter-tijd en kan Bosscher-coach Poropat het tij niet keren. Twee time-outs in korte tijd werken niet en Franko House en Ralf de Pagter draaien de Bosscher defensie dol. Defensief staat de Zwolse defensie en via onnodige fouten op driepuntschoten loopt Landstede Basketbal vanaf de vrijeworplijn uit. Bij rust is het 39-30.

New Heroes komt scherp uit de kleedkamer. Tegenover de driepunter van Nigel van Oostrum staan vele scores. Keshun Sherrill, Nick Oudendag, Stefan Wessels en Malik Morgan weten te scoren. Na een Zwolse time-out stopt de inhaalrace. Na een aanvalsrebound van Franko House jaagt Mike Schilder een driepunter door de ring. Landstede Basketbal lijkt de controle over de wedstrijd te herpakken, totdat Keshun Sherill via twee plaatjes van drives de Bosschenaren bijna langszij brengt. Het is 56-52.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De wat onbeholpen spelende Norville Carey mist voor de derde maal een knallende dunk. Dat inspireert Jordan Gregory om in de slotseconde een haarzuivere en dodelijke driepunter binnen te schieten. Als in de volgende aanval een perfecte assist volgt op Noah Dahlman, ontploft Gregory samen met het publiek. Het is 61-54. In een break blockt Mikluasak Gregory, maar Noah Dahlman pakt de aanvallende rebound en legt in tweemaal binnen. Vervolgens mag dezelfde Dahlman coast-to-coast ongehinderd rechtdoor lopen totdat Stefan Wessels hem onsportief aanvalt. Dat tekent het verschil.

Mike Miklusak knalt binnen twintig secondes twee haarzuivere driepunters binnen om de Brabanders een reddingslijn te bieden, maar het mag niet baten. In moneytime zijn de Zwollenaren overduidelijk aanwezig en verbleken de bezoekers. Weliswaar scoort New Heroes veel, maar Landstede Basketbal scoort meer. In de laatste twee minuten grijpen de Bosschenaren naar de fouten, om na vrijeworpen snel balbezit en scores te verkrijgen. Landstede Basketbal verzilvert bijna elke kans en wint meer dan verdiend met 86-78.

Punten:
Jordan Gregory 18; Ralf de Pagter en Noah Dahlman (12 rebounds) 17; Sherron Dorsey-Walker 13; Nigel van Oostrum 8; Franko House 7; Mike Schilder 6.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws