Maud Diepeveen teamleider Solar Team

| 23-01-2019

Maud Diepeveen uit Zwolle is dit jaar benoemd tot teamleider van het succesvolle zonneraceteam van de TU Delft: het Vattenfall Solar Team (voorheen bekend als Nuon Solar Team). Dit voorjaar bouwt het team een volledig nieuwe zonneauto om in oktober dit jaar mee te doen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

© Hans-Peter van Velthoven

Het nieuwe raceteam van de TU Delft werd dinsdag officieel gepresenteerd. Daarbij maakte het team gelijk bekend verder te gaan onder een nieuwe naam: het Vattenfall Solar Team. Hoofdsponsor Nuon besloot eind vorig jaar de naam van moederbedrijf Vattenfall over te nemen en ook het solar team doet dat nu. De teamleden bouwen dit jaar hun tiende zonneauto, waarmee ze in oktober voor de achtste keer de Bridgestone World Solar Challenge in Australië hopen te winnen. De jubileumauto krijgt een bijzondere naam: NunaX.

Het nieuwe Vattenfall Solar Team presenteerde zich dinsdag aan pers en publiek in de D:Dreamhall, de werkplaats van het team op de campus van de TU Delft. Met een video en een speech introduceerde Maud Diepeveen haar team én de visie waarmee ze deelnemen aan het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in oktober dit jaar: ‘It’s Possible’. Die uitspraak past goed bij de missie van het team én die van hoofdsponsor Vattenfall, vindt de Zwolse. Maud Diepeveen, die nanobiologie studeert aan de TU Delft, hoopt het team naar een achtste wereldtitel te leiden.

Diepeveen: “Met onze Nuna’s laten wij al jaren zien dat autorijden op niets anders dan de kracht van de zon gewoon kán. En wie dacht twintig jaar geleden dat een team van Nederlandse studenten bij hun eerste deelname de belangrijkste zonnerace ter wereld kon winnen en vervolgens zou uitgroeien tot dé ongeëvenaarde wereldkampioen? Met onze Nuna’s hebben we bewezen dat wat onmogelijk lijkt tóch werkelijkheid kan worden. Ook Vattenfall legt de lat hoog. Zij hebben zichzelf als doel gesteld om volledig fossielvrij te zijn binnen één generatie. Samen met onze hoofdsponsor hopen we ook andere mensen te inspireren om niet te denken in obstakels, maar in mogelijkheden. Fossielvrij binnen één generatie? It’s Possible!”

© Hans-Peter van Velthoven

Voor de tiende keer op rij doen de studenten van de TU Delft in oktober mee aan de World Solar Challenge in Australië. De zestien nieuwe teamleden bouwen hiervoor een volledig nieuwe zonneracewagen, waarbij ze opnieuw de grenzen van de techniek opzoeken en verleggen. De bouw van de buitenkant van de auto vindt ook dit jaar weer plaats in Zwolle, op het terrein van sponsor Aliancys.

De jubileumeditie van de zonneauto krijgt ook een speciale naam: NunaX. Een naam die past bij de visie van het nieuwe team, vertelt Maud Diepeveen. “De X staat onder meer voor het doel dat we willen bereiken. Het kruisje op de schatkaart, zeg maar. Tegelijk is de X in de wiskunde ook de onbekende variabele: hoe we ons doel bereiken, weten we nog niet. De weg er naartoe is ook voor ons nog een mysterie. En toch geloven we dat het mogelijk is - voor de achtste keer wereldkampioen zonneracen worden in Australië, maar ook: een leven zonder fossiele brandstoffen binnen één generatie.”

Autosport

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws