Marten Arthers: ‘Nuna9 is revolutionair’

| 25-07-2017

“Nuna9 is revolutionair. De vorm is compleet compleet anders ten opzichte van de voorgaande zonneauto’s”, aldus Zwollenaar Marten Arthers, teamlid van het Nuon Solar Team, tijdens de presentatie van de revolutionaire zonneauto Nuna9. Met een nieuwe vorm, een kleiner zonnepaneel en ‘a touch of Dutch’ op de zijkant, straalde de nieuwe zonneauto dinsdag bij laboratorium Lijm & Cultuur in Delft.

© Jorrit Lousberg

De studenten van de TU Delft verdedigen in oktober met Nuna9 de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië. Marten Arthers en Emma Vercoulen komen uit Zwolle en zijn twee van de zestien studenten die de zonneauto hebben ontworpen en gebouwd. Het ontwerp van Nuna9 is er één die we niet eerder in de zonneracewereld hebben gezien. De grootste verandering op het gebied van aerodynamica is dat Nuna9 geen overhangende neus heeft en een compact racemonster is geworden. De organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge past elke editie de regels aan. Dit jaar mag het zonnepaneel nog maar vier vierkante meter groot zijn, in tegenstelling tot de zes vierkante meter van de vorige race.

De Zwolse Emma Vercoulen vertelt: “Dit jaar mag ik in de allerkleinste Nuna rijden die ooit is gebouwd. Dat is natuurlijk geweldig. Omdat de Nuna kleiner is, moesten we ook iets doen aan het formaat van de coureursbox. Hoe kleiner de coureur, hoe kleiner die box kan zijn. Ik bleek één van de kortste teamleden te zijn en mag Nuna daarom straks in Australië besturen.” De zonneauto is lang geheim gehouden voor de concurrentie. Chief Engineer Marten Arthers vertelt: “De laatste jaren komen de verschillende teams steeds dichter bij elkaar te liggen tijdens de race en beginnen de zonneauto’s ook steeds meer op elkaar te lijken. We laten daarom ook nog niets van de binnenkant zien, om andere teams niet op ideeën te brengen.”

© Jorrit Lousberg

Als veelvuldig winnaar en regerend wereldkampioen is het Nuon Solar Team de grote favoriet voor de titel in Australië. De raceorganisatie daagt teams van over de hele wereld uit om de Nederlanders te verslaan, onder het motto: ‘Take on the Dutch’. Om op symbolische wijze de winnaarsmentaliteit te tonen heeft het team gekozen om leeuwenmanen op de zonneauto te zetten. “Met de manen stralen we kracht uit. Hoe groter de manen zijn van de leeuw, des te onoverwinnelijker en sterker de leeuw is. Bovendien staan de leeuwenmanen voor Nederlands trots en glorie", vertelt teamlid Sarah Bennink Bolt.

Autosport

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws