Mariska Kogelman: ‘Ajax ligt ons altijd wel’

| 07-05-2019

Mariska Kogelman (32) speelde jarenlang voor PEC Zwolle Vrouwen, maar het spelen van een bekerfinale was haar niet gegeven. Inmiddels is ze teammanager van de ploeg en komt het er alsnog van: zaterdag wacht de eindstrijd tegen de dames van Ajax.

© Jan Burgman Fotografie

Het zijn drukke weken voor een teammanager van een bekerfinalist. Als speelster hoefde Kogelman zich niet druk te maken om randzaken, maar inmiddels is dat anders. PEC Zwolle Vrouwen bereikte op vrijdag 12 april de bekerfinale en vanaf dat moment kreeg Kogelman het drukker en drukker. Er komt veel terecht op het bordje van de teammanager, zo blijkt. “Voor de halve finale eigenlijk al, dan begin je toch al een beetje voor te bereiden. Direct na de finale is er een ‘finalistenoverleg’ geweest en zijn er afspraken gemaakt. Daarna is het een kwestie van alles regelen, kaartverkoop starten en ook zijn er speciale sjaals geregeld. Nu is het de dag inplannen en zorgen dat alles geregeld is. Van de bus tot aan het restaurant waar we onderweg eten”, zegt Kogelman.

PEC Zwolle Vrouwen speelt voor het eerst in de clubhistorie om een hoofdprijs en dat is ook voor Kogelman een bijzonder moment. Ze is immers al bijna tien jaar betrokken bij de club, waarvan zes als actief voetbalster. In 2015 besloot ze te stoppen, onder andere omdat ze zwanger werd. “Soms mis ik het voetballen nog wel eens, maar ik heb er iets moois voor teruggekregen. En ik ben nog steeds actief bij de club, waar ik een superleuke job heb. Voor een gedeelte ben ik dus teammanager bij de vrouwen en voor het andere gedeelte ben ik actief binnen de BVO. Ik hou me bezig met de ticketing, zorg vooral dat het systeem wordt ingericht.”

Als teammanager schuift de Zwolse om het team heen en ziet ze dat de speelsters zich maximaal opladen voor de finale. Voor het merendeel van de selectie iets nieuws. “Natuurlijk brengt het spanning met zich mee, maar de ene heeft daar meer last van dan de ander. Het moet niet doorslaan, maar daar zijn de trainers al de hele week mee bezig”, weet Kogelman. Het moment suprême wacht zaterdag om 20.00 uur in het stadion van Excelsior, waar de strijd om de KNVB Beker losbarst. Kogelman denkt dat er iets te halen valt. “Omdat de ploeg bezig is aan een goede reeks. Er is steeds meer structuur en er wordt beter gevoetbald. Daarnaast ligt Ajax ons altijd wel. We staan nu in de finale en er telt maar één ding: winnen.”

Voetbal, KNVB Beker, Mariska Kogelman, PEC Zwolle Vrouwen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws