Marco Onderberg: ‘Geniet met volle teugen’

| 15-10-2019

In de rubriek ‘Schoenen, bal, veldje, liefde’ bespreken wij met een Zwolse sporter of sportliefhebber vier vaste onderwerpen. Dit keer met Marco Onderberg. De 52-jarige Zwolse hoofdtrainer van vierdeklasser SV Zwolle weet nog goed op welke schoenen hij tijdens zijn eigen actieve voetbalcarrière veelvuldig scoorde.

Schoenen
“De Adidas Copa Mundial is ‘by far’ mijn ‘all-time favourite’ voetbalschoen. In de senioren heb ik altijd dit type gedragen. Ik maakte op 16-jarige leeftijd mijn debuut als spits in het eerste team van Zwolsche Boys. Het was een oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels. We verloren de wedstrijd weliswaar, maar doordat ik scoorde ben ik deze wedstrijd nooit vergeten. Een seizoen later maakte ik ook mijn competitiedebuut en werd ik door Ben Hendriks bij de eerste selectie gehaald.

Er werd in die tijd goed betaald en ook de voetbalschoenen kregen de spelers van de club. Op een zondag stapte ik, nadat ik had meegedaan met het eerste, de bestuurskamer in en vertelde het aanwezige bestuur dat ik ook voetbalschoenen van de club wilde hebben. Vervolgens werd ik nog net niet de bestuurskamer uitgegooid. Wel kreeg ik te horen dat jeugdspelers geen schoenen kregen. Toen ik daarna aangaf dat ik dan zou stoppen met voetballen, zei de voorzitter dat ik dat dan maar moest doen.

Eigenwijs als dat ik was - en nu nog ben - bleef ik boos thuis en sloeg de dinsdagtraining over. Ondertussen maakte ik mezelf grote zorgen en was al van plan om met hangende pootjes terug te komen op de donderdagtraining. Gelukkig kreeg ik op woensdagavond een telefoontje dat ik bij uitzondering schoenen mocht gaan uitzoeken. Dat waren een paar ‘Copaatjes’. Ze zaten fantastisch, waardoor ik bijna altijd op de Adidas Copa Mundial heb gespeeld. En er zaten veel doelpunten in. Mijn meeste doelpunten - van de in totaal 173 - heb ik dan ook met deze schoenen gemaakt.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Bal
“Als je het over voetballen hebt, dan vond ik de Adidas Tango altijd een fijne en tevens mooie bal. Al moet ik zeggen dat de ballen die daarna allemaal op de markt zijn gekomen ook bijna allemaal van goede kwaliteit waren.”

Veldje
“Wij voetbalden vroeger altijd in de grote tuin van het kantoor aan het Ter Pelkwijkpark 18. In het gebouw zit nu de Lenferink Groep en de tuin heeft plaats gemaakt voor parkeerplaatsen. Maar wij hebben er vroeger heel wat uurtjes gevoetbald. Als wij met een groepje waren, dan speelden wij partijtje. En in mijn eentje schoot ik de bal constant tegen de deur van de fietsschuur. Er ontbrak in die tijd een ruitje in die schuur en wij probeerden de bal daar altijd doorheen te mikken. Toen we wat ouder werden bleek dat schuurtje ook voor andere doeleinden zeer geschikt.”

Liefde
“Mijn grote liefde is mijn vrouw Denise. Met haar kan ik alles delen en ze is echt mijn ‘soulmate’. Ze is onlangs voor haarzelf begonnen als makelaar en ik bewonder haar doorzettingsvermogen en arbeidsethos. Vaak pest ik haar door te zeggen dat ze een echte Feyenoorder is, omdat ze zo hard werkt. Maar aangezien ze uit Amsterdam komt, kan ze dat niet zo waarderen. Naast de liefde voor mijn vrouw gaat mijn liefde ook zeker naar mijn (klein)kinderen. Misschien moet ik wel zeggen dat mijn hele leven mijn grote liefde is, want ik geniet met volle teugen!”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, SV Zwolle, Marco Onderberg, Schoenen, bal, veldje, liefde

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws