Machteloos Landstede Basketbal verliest

| 09-05-2019

Landstede Basketbal start de halve finale van de play-offs tegen New Heroes donderdag met een pijnlijke en tevens afgetekende nederlaag. Met name na rust schieten de bezoekers uit Den Bosch met scherp. Het gevolg is een 63-89 verliespartij voor de ploeg van Landstede-coach Herman van den Belt.

© André Rump
© André Rump

De hele competitie spelen de ploegen om thuisvoordeel in de play-offs. Opmerkelijk is dat zowel Zorg en Zekerheid Leiden als Landstede Basketbal het veroverde voordeel direct verspeelt. De Zwollenaren spelen voor de rust een echte play-off-wedstrijd: strijd, conflicten met de tegenstander en de bal en energie. Dat zorgt voor een 33-31 ruststand in Zwols voordeel. Maar na de rust spelen de Bosschenaren voortreffelijk basketbal en laten de Landstede-spelers zich de kaas van het brood eten, zonder een ware vuist te tonen.

Beide coaches zijn ook soortgelijk in hun commentaar. New Heroes-coach Ivica Skelin bijt het spits af: “Ik ben verrast door de enorme wijziging die optrad na rust. Beide ploegen hebben geen verrassingen voor elkaar. Wij schoten heel goed en dat bepaalde de wedstrijd.” Landstede-coach Herman van den Belt is op zijn beurt getergd en realistisch: “Na rust liep het leeg en leek het nergens meer op. Nu ja, rug rechten, karakter tonen en het is gewoon 1-0. Zaterdag wacht wedstrijd twee.”

© André Rump

Landstede Basketbal is afhankelijk van het schot. Als dat schot niet loopt, komt de ploeg in problemen. Weliswaar opent Kaza Kajami-Keane met een driepunter, maar in de loop van de wedstrijd krijgt deze succesvolle opening geen gevolg. Over de gehele wedstrijd vallen slechts vier driepunters binnen op twintig pogingen. Voor de rust heeft New Heroes een soortgelijk percentage: twee rake schoten op acht pogingen. Na de rust is het een ander verhaal. Van de zestien pogingen vallen er twaalf binnen. Dat is afwerken tegen 75 procent en geen ploeg is daar tegen bestand. Nu krijgen de Bosschenaren ook de tijd en gelegenheid om raak te schieten, maar daarvoor moet de Zwolse ploeg in de spiegel kijken.

Het arbitrale trio laat lekker veel toe, zodat er een fysieke wedstrijd ontstaat. New Heroes oogt net wat fanatieker. De Zwollenaren hebben iets meer tijd nodig voor hun aanvallen en ronden tegen een iets lager percentage af. Daar staat tegenover dat voor rust het aantal turn overs beperkter, het aantal assists hoger en het aantal aanvallende rebounds het gebrek aan schotkracht compenseert. De wedstrijd is spannend en in evenwicht. Beide ploegen wisselen de leiding dan ook geregeld af. Aanvallende rebounds van Kaza Kajami-Keane en Noah Dahlman zorgen voor 9-6, goede half court schoten van Vernon Taylor en Keshun Sherrill zorgen voor 13-15. Na tien minuten is het mede dankzij een dunk van Kevin Bleeker 17-19.

© André Rump

In het tweede kwart zijn de Zwollenaren kort voor de pauze net iets scherper. Als Jonathan Williams voor 23-29 zorgt, rechten The Hammers de rug, De ploeg zorgt voor een 10-2 run, wat leidt tot een kleine 33-31 voorsprong bij rust. Het Zwolse publiek schreeuwt enthousiast als Kayel Locke een meesterlijk block shot heeft op Maarten Bouwknecht, die Zwols balverlies dreigt af te straffen. Het is sprokkelen, het is vechten, het is play-off-basketbal.

Na de rust volgt een Bossche demonstratie driepuntschieten. Binnen twee minuten schiet Keshun Sherrill drie driepunters binnen en er volgt een Zwolse time-out. De Bosschenaren breiden de 0-9-run uit tot 0-14 voordat Kayel Locke met een driepunter eindelijk scoort. Landstede Basketbal bikkelt via individuele acties wat puntjes bij elkaar en New Heroes krijgt en neemt de gelegenheid vanuit elke hoek te treffen. Jessey Voorn schiet driepunters, Vernon Taylor kan niet meer missen en uiteindelijk krijgt Roel Aarts vele seconden om vanachter de driepuntlijn een voor hem schaarse bom te laten vallen. Die doet dan allang geen pijn meer, want de wedstrijd is al lang en breed gespeeld.

© André Rump
© André Rump

De Bossche supporters vieren uitgebreid feest en de Zwollenaren druipen met het hoofd diep in de schoot af. New Heroes toont zich na rust van de beste kant en Landstede Basketbal van haar slechtste. Op de uitslag valt niets af te dingen. Zaterdag volgt voor Landstede Basketbal de mogelijkheid tot herkansing.

Punten:
Kaza Kazami-Keane 20; Kayel Locke 10; Noah Dahlman 9; Ralf de Pagter 8; Kevin Bleeker 7; Mike Schilder en Nigel van Oostrum 3; Sherron Dorsey-Walker 2; Olaf Schaftenaar 1

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws