Maarten van Trijp (24) wint ijskoude Ster

| 03-03-2018

Maarten van Trijp heeft zaterdag de 58ste editie van de Craft Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. De 24-jarige renner van Destil-Parkhotel Valkenburg won op de ijskoude Ceintuurbaan in Zwolle de sprint van een kopgroep van zes. Jaap Kooijman (Vlasman CT) werd tweede, René Hooghiemster (Alecto CT) derde. Zwollenaar Bas Tietema (Beat Cycling Club) finishte na 179 kilometer als elfde. Namens Hanzerenners Zwolle haalde niemand de eindstreep.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Op het bitterkoude Grote Kerkplein in het centrum van Zwolle werden om 12.00 uur 156 dik ingepakte renners, verdeeld over twintig ploegen, door wethouder René de Heer weggeschoten. De 58ste editie van de Craft Ster van Zwolle begon nerveus, met een valpartij van een paar renners in de neutralisatie. Toen de koers werd vrijgegeven zorgden de renners zelf voor benodigde warmte, door er gelijk een paar tandjes bij te doen. Er was er een gesloten spoorwegovergang in Heino voor nodig om het hoge tempo van het peloton te temperen.

Richting Lemelerveld wist een vijftal renners weg te springen uit het peloton. Teun Mouris (WPGA), Jordi Talen (UWTC De Volharding), Rob van Broekhoven (WV De Jonge Renner), Kelvin van der Dool (Vlasman CT) en Stan Wijkel (VolkerWessels-Merckx) kregen een halve minuut voorsprong. Aangezien Stan Wijkel als eerste de streep bovenop de Lemelerberg wist te passeren, kreeg hij na afloop van de wedstrijd de bolletjestrui van de Topcompetitie om de schouders gehangen. Op weg naar Luttenberg sloeg het peloton opnieuw op hol en slokte het de vluchters snel op. Een uitgedund peloton bereikte de ravitaillering. Bij het uitrijden van Zwolle probeerde eerst Teun Mouris en vervolgens Gerben Oldenkamp (WV De IJsselstreek) om weg te rijden, maar meer dan een paar honderd meter kregen de heren niet.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De vrij stevige en koude oostenwind ontnam de renners in koers een tijd lang de zin om in de aanval te trekken. Na een aantal kansloze pogingen besloten ze te wachten op een beter moment. Dat moment kwam na de passage van Ommen. De wind waaide toen in de flank: een ultieme omstandigheid voor waaiers. Een grote groep renners, met onder meer Bas Tietema, scheurde zich los van het peloton. De witte Delta CT-brigade miste de slag en moest vol in de achtervolging. De omvangrijke kopgroep dunde steeds verder uit, terwijl uit de achtergrond nog een groep hardrijders de sprong naar voren wist te maken.

Met nog 25 kilometer voor de wielen sprongen René Hooghiemster (Alecto CT), Jordi van Loon (Destil-Parkhotel) en Ivar Slik (MonkeyTown CT) weg. Door de gebrekkige samenwerking bij de eerste achtervolgers liep de voorsprong snel op tot een halve minuut. Een ander trio - Jaap Kooijman (Vlasman CT), Maarten van Trijp (Destil-Parkhotel Valkenburg) en regiorenner Peter Schulting (MonkeyTown CT) - wist op 15 kilometer van de meet de aansluiting te vinden. De zes koplopers werkten goed samen en mochten in de straten van Zwolle gaan strijden om de zege.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Hooghiemster, Schulting en Kooijman probeerden een groepssprint te voorkomen, maar het Destil-Parkhotel Valkenburg-duo Van Loon-Van Trijp pareerde alle aanvallen. Met een kilometerslange lead-out van Van Loon, was het voor Van Trijp een koud kunstje om de sprint af te maken. Door zijn overwinning in de Ster van Zwolle is Maarten van Trijp ook meteen de eerste leider in het klassement van de Topcompetitie. Zijn ploegmaat Jordi van Loon kreeg op de Ceintuurbaan de jongerentrui omgehangen. De prijs van de strijdlust werd toegekend aan René Hooghiemster.

Wielrennen, Ster van Zwolle, Hanzerenners Zwolle, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws

Deel deze pagina: