‘Lydia is een outsider voor de WK-titel’

| 02-11-2012

De Zwolse karateka’s Lydia Mossel en Ozan Arslan nemen van woensdag 21 tot zondag 25 november deel aan het WK karate in Parijs. Voor Mossel is het de tweede deelname aan een WK, terwijl Arslan zijn debuut maakt op het wereldkampioenschap karate. Karatetrainer Wim Mossel verwacht dat vooral zijn dochter kanshebster is voor een medaille. “Lydia geldt in Parijs als een outsider. Het mooie van haar is dat ze op een goede dag van iedereen kan winnen. Het is hopen op zo’n goede dag.”

Wim Mossel is apetrots op de selectie van zijn twee Zwolse pupillen. “Ik ben absoluut trots op Ozan en Lydia. De selectie voor het WK is streng, mede omdat er in Nederland een sterke top is. Van een jonge jongen als Ozan is het daarom des te knapper dat hij al is geselecteerd.” Ozan Arslan neemt in Frankrijk alleen deel aan de landenwedstrijd, terwijl Lydia Mossel ook als individu deelneemt in de categorie tot 68 kilogram. De twee Zwolse karateka’s zijn al sinds september in training voor het WK. “Sinds eind september zijn de karateka’s die naar het WK gaan al met elkaar in training. De trainingsintensiteit is omhoog gegaan en tijdens de trainingen wordt er een stuk minder gedaan aan krachttraining. De focus ligt meer op het karate zelf”, zegt Wim Mossel, zelf ook bondscoach van de Nederlandse karateka’s.

De Zwolse trainer hoopt dat zijn pupillen op het goede moment gaan pieken. “Op het WK moet je het beste karate laten zien. Het is belangrijk om op het juiste moment te pieken, zodat je tijdens het kampioenschap op de toppen van je kunnen presteert. Is dat niet zo, dan maken ze ook geen kans op de prijzen.” Of Nederland eind november daadwerkelijk in de prijzen gaat vallen, is volgens de Zwollenaar moeilijk te zeggen. “De top in het karate kruipt steeds dichter naar elkaar toe. Landen als Iran en Egypte zijn in opkomst, net als de landen uit Zuid-Amerika en het Oostblok. Nederland is echter op sommige disciplines zeker kanshebber, maar het is moeilijk te voorspellen.”

Of ook de Zwolse karateka’s op het podium eindigen, hangt af van de vorm van dag. “Ozan komt uit in het landenteam, dat bestaat uit zeven karateka’s, waarvan er vijf ervaren zijn. In elk duel gaat het om een best-of-five, dus als je er drie wint ben je door. Nederland heeft drie sterke troeven, als zij een sterke dag hebben kunnen de heren ver komen”, zegt bondscoach Mossel. Lydia Mossel geldt in de categorie onder 68 kilogram als een outsider. “Het deelnemersveld kent sterke deelnemers uit Frankrijk en Rusland. Lydia kan van deze tegenstanders winnen, maar dan moet ze zelf top zijn. Daarnaast komt ze uit in de landenwedstrijd, waarbij de dames - na de prima prestatie op het afgelopen EK - zeker gelden als medaillekandidaat. Als de dames van goede huizen komen, is er in Parijs zeker wat mogelijk.”

Karate, Budo Stichting Boot, Lydia Mossel, Ozan Arslan, Wim Mossel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws