Luuk Vos over NK-brons: ‘Niet verwacht’

| 18-07-2017

Luuk Vos verbaasde afgelopen weekend vriend en vijand met een bronzen medaille op het NK kogelslingeren. De atleet is pas twintig jaar en daarmee eerstejaars senior, maar mengde zich direct tussen Nederlands beste kogelslingeraars. Zijn 56,10 meter was tevens goed voor een nieuw persoonlijk record. “Het was zeker een mooi weekend”, concludeert de Zwollenaar terecht.

Vos is lid van PEC 1910 en is al jarenlang bezig met het kogelslingeren. Als junior stond hij al te boek als toptalent en meerdere nationale titels bevestigden die status. Zwolle werd uiteindelijk ingeruild voor Leiden, om daar de basis te leggen voor zijn verdere toekomst in het kogelslingeren. “Het is veel trainen. Ik train drie keer per week op techniek, doe drie keer per week kracht en werk ook nog aan mijn sprintjes en souplesse. Dat is erg pittig, maar ook erg leuk”, zegt Vos. En belangrijker nog, het sorteert effect. De Zwollenaar draaide geen geweldig seizoen, maar op het NK kwam plotseling alles samen. In de finale gooide Vos een persoonlijk record van 56,10 meter en daarmee reikte hij tot een derde plaats.

Die derde plaats lag ver buiten de verwachting. Eigenlijk vertrok Vos zonder verwachting naar het NK in Utrecht en dat was misschien juist wel de basis voor het succes. “Ik heb dit seizoen meerdere keren onder de vijftig meter gegooid en een paar keer rond de vijftig meter. Dit keer gooide ik meer vanuit de ontspanning, in plaats van tegen een prestatie. Dat ging lekker”, verklaart Vos, die daarmee laat zien dat de komende jaren zo maar eens voor hem kunnen zijn. Het is in ieder geval een mooi openingswoordje van de Zwollenaar, want zijn naam is in één klap bekend. “Ik had dit zelf niet verwacht. Volgend jaar maar eens zien of ik een plaatsje hoger kan eindigen”, lacht hij.

© Jan Burgman Fotografie

De ambitie van Vos reikt echter verder dan een zilveren medaille op het NK. Hij wil de top bestormen, aan grote wedstrijden meedoen. Aankomend jaar verlaat Vos het ouderlijk huis en verkast naar Leiden. Daar gaat hij het trainen combineren met studeren en dus is hij binnenkort geen wedstrijdlid van PEC 1910 meer. “Maar ik blijf graag gastlid hoor, want ik kom er heel graag. Door de club ben ik gaan kogelslingeren, ik ben daar van 14 meter naar 50 meter gegaan. En bovenal voel ik me thuis”, zegt Vos, voor wie nu de vakantie aanbreekt. Even drie weken niets, om daarna weer volle bak aan de slag te gaan. Want brons op het NK is leuk, maar Vos wil meer. Veel meer.

Atletiek, Luuk Vos

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws